BiHTuzlaU fokusu

TUZLA: Sve veći broj djece i adolescenata kojima treba psihijatrijska pomoć













Sve je veći broj djece i adolescenata na području Tuzlanskog kantona kojima je neophodna psihijatrijska pomoć. Međutim, adekvatni uvjeti za liječenje još uvijek ne postoje. Hospitalizacija se vrši zajedno sa starijim bolesnicima, što dodatno usložnjava proces tretmana. Iako projekat postoji, za sada se sve svodilo na prebacivanje odgovornosti.

Prije 14 godina u Klinici za psihijatriju UKC-a Tuzla bilo je 250 pregleda maloljetnika godišnje. Posljednjih godina broj iznosi 1.000. Već dvije godine radi Odjeljenje za dječiju i adolescentnu psihijatriju UKC-a Tuzla, ali samo dnevni tretman i ambulantno liječenje. Nerijetko je djecu neophodno hospitalizirati, međutim postoji samo odjeljenje za odrasle, javlja BHRT.

„Da pacijenti mogu i da se prime na određeno vrijeme, da se smjeste. Znači da to bude mogućnost da eventualno i roditelje primimo uz djecu. Mislim da je to jedina populacija djece i adolescenata za koju u Kliničkom centru nemamo predviđene ležeće krevete”, kaže Nermina Kravić iz Odjeljenja za dječiju i adolescentnu psihijatriju UKC-a Tuzla.

Stručnjaci ističu da se radi o problemu koji ne smije čekati na rješavanje i nikakve finansijske mogućnosti ne mogu biti prepreka, jer se radi o najosjetljivijoj kategoriji.

 

Izvor: BHRT



Možda će Vas zanimati i:

Back to top button