Vijesti

Vučić napustio sastanak: Srbija protiv referenduma u RS

Predsjednik Republike Srbije i predsjednik Vlade Srbije, Tomislav Nikolić i Aleksandar Vučić, nakon sastanka sa predstavnicima Srba u organima vlasti BiH i bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska, u zajedničkom saopćenju, poručili su kako nisu pružili podršku, ali da ni na koji način nisu željeli da utiču na promjenu političkih stavova legitimno izbranih političara u Republici Srpskoj povodom održavanja najavljenog referenduma o danu tog bh. entiteta.

“Srbija će, bez obzira na određene razlike u viđenjima situacije u regionu, uvijek podržati srpski narod, građane Republike Srpske i njene institucije”, navodi se uz ostalo u saopćenju Nikolića i Vučića izdatom nakon sastanka u Beogradu sa predstavnicima političkog života Republike Srpske.

“Predsjednik Republike Srbije Tomislav Nikolić i predsjednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić razgovarali su danas sa najznačajnijim predstavnicima političkog života Republike Srpske.

Možda će Vas zanimati i:

Osnovna tema razgovora bila je očuvanje stabilnosti i mira u regionu. Predsjednik i premijer istakli su da je politika Srbije poštovanje teritorijalnog integriteta BiH, kao i integriteta entiteta Republike Srpske”, navodi se u saopćenju.

Dalje se navodi da su predsjednik i premijer Srbije “osudili organizovane napade koji iz pojedinih zemalja regiona stižu protiv Republike Srbije i srpskog naroda, kao i licemerno ćutanje i ravljenje lažnih simetrija i ravnoteža od strane značajnog djela međunarodne zajednice”.

“Nikolić i Vučić nisu pružili podršku, ali ni na koji način nisu željeli da utiču na promjenu političkih stavova legitimno izabranih političara u Republici Srpskoj povodom održavanja najavljenog referenduma. Srbija će, bez obzira na određene razlike u viđenjima situacije u regionu, uvijek podržati srpski narod, građane Republike Srpske i njene institucije”, navodi se u saopćenju Nikolića i Vučića.

Na sastanku kojem su domaćini bili predsjednik i premijer Srbije u Beogradu bili su član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić, predsjednik bh. entiteta RS Milorad Dodik, premijerka RS Željka Cvijanović i predsjednik Srpske demokratske stranke Mladen Bosić. Tema sastnka je bio najavljeni referendum o danu Republike Srpske zakazan za 25. septembar.

Prošle godine Ustavni sud BiH je odnio odluku prema kojoj je obilježavanje 9. januara kao Dana i krsne slave RS proglašeno neustavnim.

Uprkos tome, vlasti RS počele su provoditi odluku Narodne skupštine RS iz jula ove godine o održavanju referenduma 25. septembra.

Centralna izborna komisija BiH danas je donijela odluku kojom je odbijen zahtjev komisije za provođenje referenduma u RS-u o ustupanju dijela Centralnog biračkog spiska BiH.

Izvor: vijesti.baKomentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button