BiH

Vlada FBiH usvojila “švicarski model” za isplatu penzija, evo šta to značiVlada Federacije BiH je, na današnjoj sjednici u Mostaru, donijela više zaključaka koji se odnose na zahtjeve udruga penzionera u Federaciji BiH.

Vlada je suglasna da do petoga u mjesecu budu osigurana sredstva potrebna za isplatu mirovina.

Prihvatljiv je, i bit će sastavni dio novog Zakona o PIO-u, zahtjev za garancije za isplatu mirovina na postojećoj razini, bez obzira na priljev sredstava od doprinosa – trezorski način poslovanja, priopćeno je iz Ureda za informiranje Vlade FBiH.

Nakon dodatnih razmatranja zahtjeva da u novom zakonu bude propisan rast mirovina prema rastu troškova života, odnosno rastu plaća u Federaciji BiH, zaključeno je kako takav zahtjev, prvenstveno, nije povoljan za same penzionere, kao ni Federaciju BiH jer taj parametar ne omogućava uvijek rast mirovina (u prošloj godini zabilježena je deflacija i troškovi života su padali te se takav podatak ne objavljuje u službenik statističkim podatcima, a vezivanje za rast plaća nerealno je i nepouzdano).

Radi toga je predložena općeprihvaćena formula, tzv. švicarski model, prema kojoj se penzije usklađuju na godišnjoj razini, i to prema podacima u Federaciji BiH u prethodnoj godini. One se usklađuju prema postotku koji predstavlja rezultat zbira porasta stope realnog BDP-a i inflacije podijeljenom s dva (formula BDP+inflacija/2).

Zahtjev za osiguranje isplate posmrtnina porodicama umrlih penzionera u cijelosti je prihvaćen i ugrađen u tekst nacrta zakona.

U skladu s finansijskim mogućnostima, prihvatljiv je i zahtjev za osiguranje sredstava za rehabilitaciju bolesnih i najugroženijih umirovljenika. U novi zakon bit će ugrađena odredba koja će stvoriti osnove za primjenu dosadašnje prakse banjske rehabilitacije, uz napomenu kako će ta materija biti razrađena posebnim pravilnikom.

Što se tiče zahtjeva za oslobađanje plaćanja poreza i doprinosa na sredstva koja se prikupljaju od članarine penzionera, stav Vlade je da se odmah pristupi sačinjavanju izmjena zakona koji regulira tu materiju, kako bi bila stvorena osnova da udruge penzionera budu oslobođena plaćanja poreza i doprinosa na ukupne prihode ostvarene, isključivo, po osnovi članarina, što isključuje prihode doznačene iz proračunskih ili izvanproračunskih fondova.

U vezi sa zahtjevom za povećanje mirovina za deset posto svim penzionisanim do 31. 7. 1998. godine, Vlada Federacije BiH je suglasna da se to razmatra u suradnji sa Savezom udruženja penzionera, nakon što bude stabiliziran Federalni zavod za penziono i invalidsko osiguranje, odnosno kada budu stečene potrebne financijske mogućnosti, navodi se u priopćenju.Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button