Sabrina Buljubašić- svjetsko a naše a još i ŽENSKO !!!

Sabrina Buljubašić- svjetsko a naše a još i ŽENSKO !!!


Piše: Mario Vranješ

Znate li ko je Sabrina Buljubašić ??? Vjerovatno do jučer i niste znali ko je ona ali ste poslije par novinskih i portalskih tekstova sada već pomalo upoznati sa ovom djevojkom.

Sabrina Buljubašić je rođena u Tuzli, 30.09.1988 godine, sa 5 godina je otišla u USA, tačnije u Vancouver- Washington, gdje je kroz školovanje počela i da igra fudbal. Zaljubila se u tu igru i uskoro je , i pored svog drugog znanja kojeg je stekla, fudbal postao njen smisao u životu i nešto što je tjera naprijed i čini boljom i kvalitetnijom osobom.

Iako je dobijala stipendije zbog svojih intelektualnih i sportskih sposobnosti sa svih prestižnih koledža u Americi, Sabrina je odlučila da se vrati u BiH i da u svojoj domovini pokuša da napravi nešto sa znanjem koji je stekla i idejama koje su joj se množile u glavi.

Upisala je pravo na Američkom Univerzitetu u Tuzli,na trećoj godini prebacila se na isti Univerzitet  ali u Sarajevo i tamo i diplomirala. Nakon završenog fakulteta, izborila se za 75% stipendije, kao jedina studentica u historiji tog univerziteta. Univerzitet je ISDE u Madridu, gdje je magistrirala kao jedina građanka BiH na temu ”Razlika žena i muškaraca u sportu”, dakle, sportsko pravo. Na promociji magistranata, nije dozvolila da stoji USA zastava, nego zastava BiH.Sa tim magistarskim radom i titulom magistra sportskog prava postala je prva žena sa tim zvanjem u BiH, a sve su šanse da je i dalje jedina žena sa tim zvanjem..

Jedna zanimljiva činjenica je da je Sabrina Buljubašić uz pomoć svojih roditelja Jasne i Refika Buljubašića osnivač ženskog fudbalskog kluba ”Salt City” iz Tuzle, u kojem je neko vrijeme obnašala dužnost potpredsjednice i igračice, kao i niz drugih funkcija i sve pod okriljem volonterizma i entuzijazma.

U periodu traganja za poslom, volonterski je pomagala na ugovorima sportista prilikom transfera i objavila nekoliko članaka na FIFA zvaničnoj stranici.

Život je odvodi, kao što već napisah, zbog školovanja do Sarajeva. Karijeru u FK Sarajevo počinje kao volonter u pravnoj službi. Prilikom susreta sa Ken Choo, desnom rukom Vincent Tan-a, vlasnika FK Sarajevo, dobija ponudu za stalni posao u pravnoj službi, gdje radi na ugovorima igrača, odnosno transferima.

Da bi prije neki dan osvanula vijest da je Sabrina novi Generalni direktor FK Sarajevo.

I tu počinje onaj naš palanački dio priče, da ne kažem onaj naš malograđanski dio priče.

Jedne dnevne novine su objavile, a mnogi portali su se potrudili da prenesu tu vijest kako je Sabrina, ta nova direktorica FK Sarajevo, osoba koja mnogo voli da se fotografiše i da to radi u mnogim pozama.

Neš’ ti vijesti!!!!

Izvukli su neke fotografije gdje Sabrina ima obnažen pupak ( zamislite tu sramotu i grijeh da djevojka od 28 godina ima obnažen pupak na fotosu), pokušavajući da je naprave nemoralnom u ovoj moralom prepunjenoj BiH, pa su čak našli i fotografiju gdje Sabrina pije neko vino( kao da će biti Generalni direktor Medrese a ne sportskog kluba).

Nigdje niti jedna riječ o njenom znanju, kompetentnosti, idejama, vezama, stvarima koje je učinila. Samo vijest o fotografijama.

Nigdje niti jedna riječ kako Sabrina ima bezbroj ideja, poštena je, otvorena, disciplinovana, nije ničija švalerka, čak nije ni u vezi već duže vrijeme, i cijeli život je posvetila fudbalu. Ima bezbroj kontakata, prijatelja i saradnika u FIFI i UEFI…što očito nekome smeta.

Čak su i u njenom rodnom gradu krenule priče, jer zaboga, kako može ona raditi za FK Sarajevo, vjekovnog neprijatelja FK Slobode, a niko se ne pita zašto niko u tuzlanskom klubu nije prepoznao njene kvalitete i šta je razlog da je Sabrina našla svoju motivaciju za daljnji rad u Sarajevu a ne u Tuzli.

Ili je ipak največi problem taj što je Sabrina žena? Što se usudila da bude dio  ”kao” muške priče, i što svo njeno znanje i kompetentnost ne pije vodu pored zadriglih, mamurnih, polupismenih muških faca koje se vrzmaju oko fudbala i Fudbalskog saveza BiH.

Orasi u džepovima su počeli da pucketaju jer se pojavila osoba koja oraha u džepovima nema, a još je i ta osoba žensko, pa hajde da je na brzinu popljujemo, pokažemo nemoralnom i da se ta priča što prije završi i sve se vrati u onu učmalu kolotečinu na koju su bitange oko fudbala i navikle.

Haman da ovoga puta neće moći DAME i gospodo. Došlo i u BiH fudbal nešto svjetsko a naše i još k tome ŽENSKO !! Mašala i Aferim ti Sabrina ! I želim ti mnogo sreće i uspjeha iako i ja navijam za Slobodu !

Video u fokusu


Facebook Comments