BiH

Carstva nikla na izbjegavanju obaveza: Kladionice već duguju 50 miliona KM državiDugovanja kladionica u Federaciji BiH na osnovu poreza iznose gotovo 50 miliona KM, a Porezna uprava FBiH je gotovo nemoćna u namjeri da naplati ta dugovanja. Na glavni dio ukupnog duga se odnosi 33.734.654 KM, a na zateznu kamatu dodatnih 16.019.363 KM.

Prinudna naplata

Najveći dužnik među vlasnicima kladionica, a ujedno i jedan od najvećih dužnika među poreznim obveznicima u FBiH, jeste kladionica Derby Bet Shop, čiji je vlasnik Dinko Slezak. Ova kladionica, koja je danas u stečaju, FBiH duguje, zaključno sa 30. junom ove godine, 21.944.703 KM. Prije dvije godine je proveden postupak prinudne naplate, odnosno izuzimanja imovine iz 168 uplatnih mjesta te kladionice, ali iznos prikupljen od izuzete imovine nije bio niti izbliza dovoljan da nadoknadi štetu koja je prouzrokovana.

Drugi na listi dužnika među priređivačima igara na sreću jeste kladionica Intersport iz Mostara, koja duguje 18.832.017 KM. Dugovanja na osnovu poreza, istina u mnogo nižim iznosima, odnose se i na kladionice koje danas posluju, stvaraju ogroman profit njihovim vlasnicima, a u međuvremenu se žestoko protive novim zakonskim rješenjima koja se tiču oporezivanja kladionica.

Očigledna podrška

Kladionica Premier World Sport iz Čitluka FBiH duguje 199.622 KM na osnovu poreza, Sport Plus iz Novog Travnika duguje 57.769 KM, a Formula iz Posušja 86.997 KM.

Upravo su vlasnici spomenutih kladionica među najvećim protivnicima konačnog usvajanja novog Zakona o igrama na sreću FBiH, koji predviđa dodatno oporezivanje usluga koje pružaju. Podršku u tom otporu imaju upravo u zastupnicima HDZ-a BiH u Parlamentu FBiH, ali i u predsjedniku FBiH Marinku Čavari, koji je čak upriličio prijem za vlasnike kladionice s jasnim ciljem davanja podrške u namjeri da obore zakonska rješenja koja će ovom bh. entitetu donijeti dodatne godišnje prihode u iznosu do čak 100 miliona KM.

Prošle godine kladionice su ostvarile nešto manje od 600 miliona KM prihoda, a u ovoj godini će taj iznos biti, prema procjenama, veći od milijardu KM.

Slezak svojevremeno imovinu založio za Čovićevu slobodu

dika_slezak

Dinko Dika Slezak i danas se slovi za jednog od najbogatijih državljana BiH. Svoje poslovno carstvo održava i nadograđuje unosnim poslovima u građevinskom i ugostiteljskom sektoru, a u tome ga, očigledno, ne sprečavaju ranije spomenuta dugovanja. Svakako mu ne škode i dobre privatno-poslovne veze sa političkim zvaničnicima, poput predsjednika Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH i člana Predsjedništva BiH Dragana Čovića. Upravo je Slezak bio jedan od onih koji su 2006. godine založili svoju imovinu kako bi Čović bio pušten iz zatvora. Predsjednik HDZ-a BiH je u konačnici oslobođen optužbi za zloupotrebu položaja i ovlasti, korupcije i drugih sličnih kaznenih djela u vrijeme kada je bio ministar finansija FBiH, a Slezakovi građevinski poslovni projekti u Mostaru su, slučajno ili ne, procvjetali.

Koliko duguju kladionice

21,9 miliona KM Derby Bet Shop

18,8 miliona KM Intersport iz Mostara

199,6 hiljada KM Premier World Sport iz Čitluka

57,7 hiljada KM Sport Plus iz Novog Travnika

86,9 hiljada KM Formula iz Posušja

Izvor: faktorKomentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button