Lifestyle

Održan drugi „SloBiHIta“ omladinski kamp za slijepe i slabovidne osobeOsobe sa oštećenjem vida, posebno mladi koji žive u ruralnim područjima nalaze se na margini porodice i društva. Programi za mlade bez invaliditeta nisu otvoreni prema njima i ne uključuju njihove probleme i potrebe. Odlazak na kampovanje za većinu, do prošle godine bilo je misaona imenica.

Vođeni pozitivnim iskustvom i povećanim interesovanjem, uz podršku Rotaract kluba Tuzla ‘99 Udruženje građana oštećenog vida Tuzla organiziralo je Drugi Rotary „SloBiHIta“ omladinski kamp. za slijepe i slabovide osobe

Možda će Vas zanimati i:

slijepi2

Učešće na kampu na Goranskom jezeru kod Doboja uzelo je 30 mladih sa i bez oštećenja vida uključujući članove organizacije domaćina i njihove asistente,  članove Međuopštinske organizacije slijepih Doboj i članovi Rotaract kluba Tuzla ‘99.

Tema kampa bila je „Međuetnička saradnja i poboljšanje komunikacije među organizacijama slijepih“, a ciljevi osnaživanje mladih sa oštećenjem vida za kvalitetno organiziranje i planiranje slobodnog vremena kroz edukativne radionice, spoznaja vlastite uloge u porodici i društvu i razvijanje potencijala osoba sa oštećenjem vida.

slijepi4

Organizacija navedene aktivnosti zahtijevala je višemjesečne pripreme i bilo bi je nemoguće provesti bez podrške velikog broja pojedinaca i donatora. Zahvaljujući Rotaract klubu Tuzla ¢99 i guverneru Rotary Distrikta 2060 Giuliano Ceccovini, gospodinu Ginacarlo Vesco koji je organizavao piknik u Veneciji za prikupljanje sredstava, te njegovom advokatu gospođici Maši Sežun,  obezbjeđeno je još 5 šatora i 19 vreća za spavanje.

Za hranu i osvježenje pobrinuli su se između ostalog pekara „Tušanj“, restoran „Saranda, „Mlin Ljubače“, Pekoteka „Ilić“ Doboj, Menprom Tuzla, AKM commerce, AVAKS doo, Bingo doo Tuzla, Rotarct klub Sarajevo, Porodica Bungur-Kentucky USA, Radio Kameleon, Sparkasse Banka, Hev Reklam, Goransko Jezero Doboj- gospodin Milenko Jović, apoteka Ibn-Sina, te podrška porodice Altumbabić.

 

Kamp se pokazao kao jedan od najboljih načina za stvaranje novih prijateljstava, te budi posebnu vrstu samopouzdanja i podstiče socijalizaciju kod mladih sa oštećenjem vida.Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button