Svijet

Silovite borbe vode se u Alepu, pobunjenici u ofanzivi (VIDEO)

Silovite borbe nastavljaju se oko sirijskog grada Alepa, gdje pobunjenici nastoje ofanzivom probiti opsadu područja pod svojom kontrolom.

Tokom vikenda pobunjenici su pokušali ponovo povezati opkoljeno područje na istoku s područjem pod svojom kontrolom na zapadu najvećeg sirijskog grada.

Detonirali su snažnu bombu u tunelu ispod položaja vladinih snaga u strateški važnom području Ramouseh.

Vojska je uzvratila uz pomoć ruskih zračnih napada da zaustavi napredovanje pobunjenika.

Oko četvrt miliona civila živi pod opsadom u području pod pobunjeničkim nadzorom otkad su vladine snage odsjekle to područje prošli mjesec.

“Ramouseh nam je na vidiku, ali ruski avioni pojačali su bombardiranje zbog čega ne možemo napredovati”, rekao je za Reuters jedan od komandanata pobunjeničkih snaga.

Drugi izvor pobunjeničke strane rekao je Reutersu da oko 10.000 vojnika, najmanje 95 tenkova i nekoliko stotina raketnih bacača sudjeluje u onome što je nazvao “velikom epskom bitkom za Alep”.

Izvori kažu da je u pripremi i velik broj bombaša samouboica koji će vojnim vozilima punim eksploziva napasti vladine položaje.

https://youtu.be/5ATJRIkq7cU

Sirijski opservatorij za ljudska prava sa sjedištem u Velikoj Britaniji pobunjeničku ofanzivu opisao je kao najveću dosad, jer uključuje borbe u svim dijelovima podijeljenog grada.

Procjenjuje se da je u opkoljenom istočnom Alepu između 250.000 i 300.000 civila, koji bi prema UN-u, do sredine augusta mogli ostati bez hrane.

Vlada u Damasku u četvrtak je objavila da je otvorila tri humanitarna koridora kojima stanovnici mogu prijeći u zapadni sektor pod kontrolom sirijske vojske, no opozicioni aktivisti upozoravaju da ti pravci nisu sigurni.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button

instagram volgers kopen volgers kopen buy windows 10 pro buy windows 11 pro