Lifestyle

“Ice Bucket Challenge” ipak dao konkretne rezultate

 

Osim ako ste živjeli u nekoj kolibi potpuno izolirani od svijeta, mora da se sjećate Ice bucket cahllenge-a ili “ledenog izazova” iz ljeta 2014. godine.

Izazov polijevanja ledenom vodom  proširio se internetom brzinom munje, a u njemu su učestvovali bukvalno svi, od svjetskih vođa do celebrityja.

ibc2

“Ledeni izazov” je pokrenula  američka komičarka i voditeljica Ellen DeGeneres kako bi se prikupio novac za istraživanje i podizanje svijesti o ALS-u, odnosno amiotrofičnoj lateralnoj sklerozi ili Gehrigovoj bolesti.

Iako su mnogi ovo nazivali “slaktivizmom”, dvije godine nakon toga ipak se pokazalo da je “ledeni izazov” dao konkretne rezultate.

Naime, objavljeno je kako su tada prikupljene donacije pomogle pri prvom velikom naučnom otkriću vezanom uz ALS. Kampanja je prikupila više od 100 miliona dolara, od kojih je, među ostalim, financiran projekt genetskog istraživanja MinE.

Naučnici koji su radili na tom projektu analizirali su preko 15.000 genoma ljudi s ALS-om, i upravo su objavili da su izolirali još dva gena (NEK1 i C21orf2) koji su povezani s pojavom ALS-a. Ovo bi otkriće trebalo pomoći u razvoju lijekova za ALS, te u boljem razumijevanju same bolesti.Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button