Svijet

Samoubilački napad ispred Poslanikove džamije u Medini (FOTO/VIDEO)
Društveni mediji objavili su fotografije i snimke na kojima se vidi dim, najvjerovatnije uzrokovan eksplozijom, navodi BBC.

Osim dima, primjećeno je i nekoliko automobila koje je zahvatio požar. Poslanikova džamija nalazi se u blizini mjesta gdje je sahranjen poslanik Muhamed, a Medina se smatra drugim najsvetijim gradom u islamu nakon Meke.

Independent navodi kako su se čule dvije eksplozije u blizini džamije u Saudijskoj Arabiji, a jedan od svjedoka je rekao kako je jedna eksplozija uništila automobil parkiran u blizini džamije, a nakon nje se čula i druga.

Isti medij navodi kako se na ulici mogu vidjeti dijelovi tijela, a pretpostavlja se da se radi o napadaču.

Lokalni stanovnik, Nasima al-Sada, rekao je za agenciju France Presse da se “jedan bombaš raznio u blizini džamije”, ali da u blizini niko nije povrijeđen. Brojne policijske patrole i kola Hitne pomoći okružile su područje, a na ulicama se može vidjeti stotine posmatrača kako bilježe “materijal” svojim telefonima.

Regija Qatif ima najveću koncentraciju šiitskih muslimana. Ranije je barem jedna eksplozija potresla istočni grad Qatif u Saudijskoj Arabiji, gdje žive brojni šiitski muslimani. Osumnjičeni bombaš samoubica je preminuo nakon aktiviranja eksploziva u blizini američkog konzulata u gradu Džedi.

Eksplozija dolazi posljednjeg dana mjeseca ramazana, uoči najsvetijeg praznika za muslimanje – bajrama.

Izvor: klix

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button