BiH

Mevlid Jašarević vrbuje zatvorenike u KPZ Zenica: Novopristigli osuđenici nakon 10 dana puštaju bradu
Mevlid Jašarević, koji u Kazneno-popravnom zavodu /KPZ/ Zenica izdržava petnaestogodišnju kaznu zatvora zbog terorističkog napada na Ambasadu SAD, vrbuje osuđenike čim dođu u ovu ustanovu, potvrdio je zatvorenik zeničkog KPZ-a.

On je rekao za “Nezavisne novine” da novopristigli osuđenici bošnjačke nacionalnosti već nakon 10 do 15 dana puštaju bradu, a Jašarević ih “prevodi” u vehabije.

“Neki se predomisle, obriju se, neće da ga slušaju, ali on je njihov vaspitač. U Mevlidovoj grupi ima ih više i kada izlaze u šetnju sastaju se, drže se zajedno. Uvijek u zatvoru nose kratke pantalone, brade su pustili. Ma, niti se šišaju, niti se briju”, rekao je sagovornik “Nezavisnih“.

Izvor ovog lista je, pominjući terorističke napade u Zvorniku i Sarajevu, naveo da se svaki takav napad slavi u Jašarevićevoj zatvorskoj sobi.

Još jedan od zatvorenika KPZ Zenica otkrio je da se Jašarević nije odrekao svoje mračne prošlosti i da ima bradu do pola stomaka.

“I ne samo on. Ima takvih koliko hoćete”, rekao je ovaj osuđenik.

U KPZ Zenica i Ministarstvu pravde FBiH nisu htjeli da komentarišu ove tvrdnje.

Advokat Senad Dupovac, koji je tokom sudskog postupka branio Mevlida Jašarevića, potvrdio je da svog klijenta viđa jednom u dva mjeseca i da ne zna kakva su Jašarevićeva razmišljanja.

Apelaciono vijeće Suda BiH je krajem 2013. godine izreklo pravosnažnu presudu Mevlidu Jašareviću od 15 godina zatvora zbog napada na američku Ambasadu u Sarajevu 28. oktobra 2011. godine.

Tokom sudskog postupka Jašarević je odbijao da ustaje i izražavao je nezadovoljstvo jer je morao da skine kapu s glave.

Jašarević je javno govorio da mu je najveća greška što je, prilikom terorističkog napada na Ambasadu SAD u Sarajevu, prebrzo ispucao sve metke iz svog “kalašnjikova”.

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button