Lifestyle

Slatki praznik: Danas je Međunarodni dan mliječne čokolade

Vjerovatno već znate da čokolada oslobađa hormone sreće i popravlja raspoloženje. Tako je – čokolada vas može usrećiti! I eto nam razloga za slavlje. 28. jula se obilježava Međunarodni dan mliječne čokolade, vjerovali ili ne.

Historija

images (1)Daniel Peter, izumitelj mliječne čokolade, rođen je u pokrajini Moudon pod obroncima švicarskih planina 1836.godine. Njegov veliki prijatelj bio je Henry Nestle koji je osmislio način za pravljenje baby hrane, za čiju se pripremu koristilo tzv „mliječno brašno“ (današnje mlijeko u prahu). Tako je Daniel došao na ideju da napravi čokoladu kojoj će osnova biti mlijeko.

Svjestan tržišta čokolade koje se rapidno razvijalo, a na kojem su već bili konkurenti Caliller, Suchhared, Kohler i drugi, Daniel je odlučio proizvesti čokoladu koja će biti drugačija, primamljiva kupcima.  Ovdje treba naglasiti da su neke evropske zemlje već proizvodile čokolade različitog kvaliteta, većinom napravljene od šećera i rastopljenog kakao maslaca. Nakon 7 godina truda i rada, dobio je savršenu kombinaciju čokolade i mlijeka u prahu. Kasnije su Daniel i Henry osnovali firmu Nestlé Company.

Međunarodni dan mliječne čokolade je ustanovljen od strane svjetskog Udruženja slastičara.


 

 Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button