BiH

Šta donosi referendum u Republici Srpskoj?Opozicija je podrškom referendumu o Danu RS zadala sebi završni udarac, smatraju analitičari. Traži se reakcija međunarodne zajednice. Većina je stava da je referendum trebalo održati nakon izbora.

Nakon što je skupština u Banjaluci usvojila Odluku o raspisivanju referenduma o Danu Republike Srpske, prema kojoj bi referendum trebalo da bude održan 25. septembra na referendumsko pitanje: “Da li podržavate da se 9. januar obilježava i slavi kao Dan Republike Srpske?”, stigle su odmah oštre reakcije, posebno od poslanika koalicije “Domovina”.

Oni nisu prisustvovali zasjedanju u Narodnoj skupštini RS, ocijenivši ga antiustavnim. Smatraju da se radi o preglasavanju i nepoštovanju odluke Ustavnog suda BiH, piše Deutsche Welle.

Preglasavanje kao 1992. godine

“Ni Bošnjaci ni Hrvati u ovom entitetu ne učestvuju u ovom cirkusu. Ovo je antidejtonska i antiustavna odluka koju su donijeli predstavnici samo srpskog naroda isto kao što su 9. januara 1992. godine donijeli odluku bez Bošnjaka i Hrvata. Onda znate da su temelje ovog entiteta gradili ne na ružama, nego na genocidu”, kaže Nedim Čivić poslanik koalicije Domovina u NSRS.

Vlast poručuje da se ne radi o cirkusu niti o bilo kakvom pokušaju urušavanja institucija već o jedinom pravom odgovoru na odluku Ustavnog suda BiH da 9. januar proglasi neustavnim za obilježavanje Dana RS.

“Gospodo, ne radi se ni o kakvom cirkusu, ovo je demokratija, Narodna skupština je najveće zakonodavno tijelo”, poručje Radovan Višković iz SNSD-a.

Uvertira za samostalnost?

Potpredsjednik RS Ramiz Salkić pozvao je visokog predstavnika u BiH da reaguje na odluku Narodne skupštine RS. Kaže da vlast nastavlja da ugrožava prava Bošnjaka i Hrvata u RS naglasivši da je odluka Ustavog suda BiH jedina važeća a da je ova Narodne skupštine neustavna i protuzakonita.

“OHR i druge međunarodne organizacije moraju biti svjesne opasnosti koje po stabilnost prilika u BiH ima referendum u RS. Njegovim eventualnim održavanjem preći će se crvena linija i otvoriti put kojim će RS krenuti ka svojoj samostalnosti i otcjepljenju”, rekao je Salkić ističući da rezultati referenduma ne mogu poništiti odluku Ustvnog suda BiH o Danu RS.

Član Glavnog odbora SDP-a Saša Magazinović kaže da je referendum u RS i cijela priča koju plasira vlast, posljednji pokušaj bijega Milorada Dodika (predsjednika RS op.a) od pravosudnih institucija sa jedne strane i bankrota sa druge.

Da li je OHR još u BiH?

“U tome mu, na žalost, pomaže i Savez za promjene koji učestvuje u vlasti na državnom nivou kao dio koalicije sa SDA i HDZ. Odluke Ustavnog suda su konačne i nema tog referenduma koji ih može promijeniti. To znaju oni koji su donijeli odluku o referendumu, a trebao bi znati i Visoki predstavnik Valentin Inzko od kojeg očekujem reakciju, ukoliko je uopšte još uvijek na službi u Bosni i Hercegovini”, kaže Magazinović za naš program.

Savez za promjene glasao je za odluku o referendum iako su do samo prije nekoliko dana bili stava da se referendum ne može održati prje lokalnih izbora u oktobru. Na taj način, tvrdili su, izbjegava se dizanje rejtinga vladajućoj koaliciji, koja bi u tom slučaju bila neka vrsta stuba odbrane RS. Analitičar Željko Raljić kaže da je opozicija prihvatanjem da se referendum održi u završnici izborne kampanje, svjesno ili ne dala “timeout korumpiranoj vlasti SNSD-a”.

Opozicija u klopci

“Opozicija je još jednom uhvaćena u Dodikovu klopku za medvjede, ne mogavši da glasa protiv ‘jedinstva srpskih stranaka’ s jedne, i nemanja dovoljno ruku u parlamentu da spriječi referendum uoči lokalnih izbora, s druge strane. Ova nacionalna klopka za medvjede opoziciju će koštati, jer će Dodik uspješno ‘preživjeti’ lokalne izbore koji su, bitno je, uvertira za opšte izbore 2018. Zna Dodik gdje je ‘mrtvi ugao’ opozicije u RS, i tu vješto postavlja političku klopku u koju njegovi politički protivnici (ako ih ima) redovno upadnu”, kaže Raljić.

Osim usvojene odluke o raspisivanju referenduma, Skupština je imenovala i devetočlanu komisiju za njegovo sprovođenje u kojoj su samo predstavnici srpskih stranaka.

Novinar Goran Dakić kaže da održavanje referendum prije izbora nedvomisleno predstavlja predizbornu kampanju ali da opozicija nije imala drugog izbora: “Da opozicija nije glasala za odluku o referendumu Dodik bi to glasanje iskoristio do noći predizborne tišine podsjećajući izborno tijelo na još jedan izdajnički postupak Saveza za promjene. Ovako su i vlast i opozicija na svome.

Opozicija čak i više zbog Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju. Ali, bez obzira na to, plašim se da će taj referendum proći kao i ostali i da će trajati tek toliko da skrene pažnju sa dvotarifnog brojila koje je odjednom počelo brže da okreće i više da naplaćuje”.

Dodik: Zakon o Danu RS u parlamentu nakon referenduma

Predsjednik RS Milorad Dodik rekao je da će nakon referenduma Vlada RS-a uputiti zakon o Danu RS u Narodnu skupštinu i da tome neće moći da se suprostave ni predstavnici međunarodne zajednice. On kaže da je odluka o održavanju referenduma i odluka o obilježavanju 9. januara kao Dana Republike dokument sa najvećom snagom volje naroda u istoriji RS.

Prošle godine u novembru, Ustavi sud BiH ocijenio je neustavnim dio Zakona o praznicima RS koji se odnosi na proslavu Dana Republike. Prema toj odluci 9. januar nije prihvatljiv za sve građane RS jer je bez učešća predstavnika Bošnjaka, Hrvata i ostalih donesena odluka o proglašenju Republike srpskog naroda BiH, što je jedostrani akt.

Međutim, vlast u RS odmah je saopštila da će nastaviti obilježavati 9. januar kao Dan RS i da će se o daljim koracima odlučivati ako treba i na referendumu, što je sada kroz Odluku skupštine i potvrđeno.Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button