Tuzla

TUZLA: Pridružite se Mirnoj šetnji u sjećanje na Srebrenicu

Neformalna grupa građana, okupljena oko ideje da se u Tuzli na dostojanstven način obilježi godišnjica genocida u Srebrenici i pruži podrška preživjelim,već mjesec dana radi na organizovanju događaja – Mirna šetnja 8372 za Srebrenicu.

Ove godine 11. jula obilježiće se dvadeset i jedna godina od stradanja Bošnjaka Srebrenice i njene okoline, dvadeset i jedna godina od genocida u Srebrenici koji je počinila vojska RS-a pomognuta  ostatkom vojske bivše JNA. Tom prilikom ti, nazovi vojnici i njihovi oficiri bez časti i trunke morala, u samo nekoliko dana ubili su više od 8000 Bošnjaka civila na najsvirepiji način.

U Mirnoj šetnji i ove godine prepješačiti će se 8372 metra, jedan metar za svaku žrtvu genocida. Koraci sjećanja na zlo koje se ne smije ponoviti. Nikada. Nikome.

Mirna šetnja 8372 za Srebrenicu  će se održati 10.07.2016.godine u vremenu od 18 do 20 sati. Okupljanje je ispred BKC-a u 17 i 30 sati.

Inače, događaj je zamišljen tako da pruži mogućnost svim ljudima koji nisu fizički spremni da pješače stotinu i više kilometara i budu učesnici Marša mira, te da na ovaj način odaju počast ubijenim građanima Srebrenice, da to bude dostojanstveno i da u ta dva sata koliko približno traje događaj razmišljamo o razmjeri zločina koji se desio pa ako hoćete i da svako preispita sebe koliko može uraditi da se genocid ne zaboravi.

Mirna šetnja 8372 za Srebrenicu je samo jedan od načina da se poklonimo žrtvama Srebrenice. Ne dozvolimo da se i poslije zločina desi zločin u obliku zaborava. Taj dan 10.07.2016. godine pridružimo se Mirnoj šetnji, neka se priča  o Srebrenici, Guberu, Potočarima, Budaku.

Organizatori pozivaju Tuzlake da dođu da glasno – tišinom, koracima, poruče: Mi znamo da je u Srebrenici izvršen genocid nad Bošnjacima, saopćeno je između ostalog iz Organizacionog odbora.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button