Vijesti

Dnevno pojedemo više od 900 komada plastike, stručnjak upozorava na posljedice













Najnovije istraživanje pokazalo je da dnevno u svoj organizam nesvjesno unesemo više od 900 komada sitne plastike ili takozvane mikroplastike. Riječ je o sitnim komadima plastike koji zagađuju zrak, vodu, ali i hranu koju jedemo.

Naučnici su tako otkrili da mikroplastiku nosimo u svom krvotoku, ali još je uvijek nejasno koliko je zapravo opasna za ljudsko zdravlje, piše Insider.

“Mikroplastika su mali komadi plastike, obično dugi oko pet milimetara, a nastaju kada se plastični proizvodi razgrađuju u okolišu. S obzirom na to da se plastika ne može biorazgraditi, ona se najprije razgrađuje na mnogo manje komade. Mikroplastika obično dolazi od plastičnih proizvoda koje bacamo, a koji završe razbacani po kopnu i okeanima gdje su izloženi vodenim strujama, vjetru i sunčevoj svjetlosti,” objašnjava specijalistica medicinske toksikologije Kelly Johnson-Arbor.

Nismo ni svjesni da unosimo komadiće plastike

“S obzirom na to da je mikroplastika sićušna, konzumiramo je a da toga nismo ni svjesni. Sve je više izvješća o kontaminaciji mikroplastikom u našoj pitkoj vodi, mlijeku, hrani i zraku,” objašnjava toksikolog Dick Vethaak. Posljednja holandska studija iz 2021. godine tako je procijenila kako današnja djeca unose više od 500 komada mikroplastike dnevno, dok ih odrasli unose čak više od 900.

“I dok većina mikroplastike koju konzumiramo putuje kroz naš probavni trakt i završava u izmetu, mali dio sitne mikroplastike, nazvane nanoplastika, prolazi barijere naših pluća i crijeva i ulazi u krvotok,” dodaje Vethaak. Studija provedena početkom 2022. godine u Holandiji to je i potkrijepila, pronašavši dokaze o mikroplastici u ljudskoj krvi.

Još uvijek nisu poznate posljedice za zdravlje

Stručnjaci još uvijek ne znaju koliko je mikroplastika zapravo opasna za naše zdravlje ni koje sve posljedice ostavlja. Da bi došli do tih informacija, govore, potrebno je provesti više istraživanja o tome kako ljudsko tijelo probavlja i izbacuje mikroplastiku. Dosadašnja istraživanja na životinjama pokazala su da izloženost mikroplastici može uzrokovati brojne upale i poremećaj hormona.

Naučnici upozoravaju da postoji nekoliko glavnih zdravstvenih problema koji bi po dosadašnjim informacijama mogli biti povezani s mikroplastikom, a to su razvoj karcinoma, probavni problemi, infekcije te oštećenje organa.



Izvor
Index.hr

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button