BiH

Gdje na more ovog ljeta: U Turskoj vam novac ne treba, kreveti u Crnoj Gori po 4 eura

Približava se vrijeme godišnjih odmora i veliki broj građana BiH već planira odlazak more, kako u vlastitom aranžmanu, tako i “vagajući” ponude mnogobrojnih turističkih agencija.

Decenijama unazad najposjećenija morska odredišta za Bosance i Hercegovce su plaže u Hrvatskoj i Crnoj Gori, dok su se posljednjih nekoliko godina toj listi priključile destinacije u Turskoj, Grčkoj, te Albaniji.

Hrvatska, kao najomiljenija destinacija građana BiH za godišnji odmor posljednjih godina i nije na dobrom glasu zbog astronomskih cijena, kako smještaja, tako i namirnica u supermarketima.

Doduše, cijene na hrvatskom moru variraju, te su najniže u Dalmaciji, dok su najviše u Istri.

Tokom deset dana u Hrvatskoj, potrošačka korpa će vas koštati oko 500 kuna, tačnije oko 126 KM ako svaki dan kupujete hljeb, mlijeko, jogurt, sok i na primjer kilogram mljevenog mesa.

more plaza
Hrvatske plaže su pune Bosanaca i Hercegovaca

Ukoliko u Hrvatsku planirate ići preko neke od turističkih agencija, sedmodnevni boravak na makarskoj rivijeri na bazi polupansiona (koji uključuju doručak i večeru) kreće se oko 500 KM po osobi i to je najjeftinija ponuda na koju ćete naići. One koje su niže uključuju samo prevoz i smještaj, dok ćete se za hranu sami pobrinuti.

Slične su cijene aranžmana i u Crnoj Gori, s tim da su namirnice u ovoj zemlji jeftinije nego u Hrvatskoj.

Cijene apartmana sa tri ili četiri kreveta kreću se od 30 do 70 eura, zavisno od grada i udaljenosti od mora.

Zanimljivo je da se u ponudi za Crnu Goru mogu naći i kreveti i za četiri, odnosno sedam eura, ali to je uglavnom smještaj na nekoliko kilometara od mora.

crna
Jedna jeftinijih od ponuda u Crnoj Gori

Bitna je i činjenica da turističke agencije savjetuju svojim klijentima da ne nose hranu na more, zbog čestih zaplijena na granicama.

Posljednjih godina, Albanija je veoma atraktivna destinacija za građane BiH, prije svega zbog jako prihvatljivih cijena.

Tako, na primjer, sedmodnevni boravak u Draču u jeku sezone košta 265 KM po osobi. Radi se o hotelu sa tri zvjezdice, a u cijenu je uračunat i doručak.

U nešto boljim hotelima cijene se kreću od 480 do 520 KM za sedmodnevni boravak jedne osobe.

Durres

Cijene u albanskim supermarketima niže su nego u BiH, te će vas kupovina hrane jeftinije koštati nego kada to radite kod kuće.

Težak period koji je pogodio posljednjih godina Grčku odrazio se i na njihov turizam kojeg na sve načine žele ponovo revitalizirati.

Iznimno niske cijene za odmor na poznatim grčkim destinacijama brojni Bosanci i Hercegovci uveliko koriste.

Dovoljan je podatak da je početkom juna desetodnevni boravak, uključujući i prevoz, na Zakintosu koštao tek 100 eura. Ukoliko želite ovaj grčki otok posjetiti u julu, cijena desetodnevnog aranžmana košta oko 120 eura po osobi.

Zakintos ove godine dostupan na deset dana za samo 100 eura
Zakintos ove godine dostupan na deset dana za samo stotinjak eura

Cijene hrane i pića u Grčkoj su jeftinije nego, na primjer u Hrvatskoj, te ćete tamo za veliko pivo u kafiću platiti oko tri eura. Hljeb je oko jedan euro, dok je mlijeko euro i po. Cijene voća i povrća su približne cijenama u BiH.

Sve u svemu, turistički aranžmani u svim gore navedenim zemljama nisu na nivou onoga što se ove godine nudi u Turskoj.

Cijene smještaja na području Antalije ove godine su doslovno prepolovljene, i to sve zbog činjenice što je izostao dolazak ruskih turista.

Da će se oni ubrzo vratiti, te da će cijene ponovo dostići one od prethodnih godina, dokaz je i nedavno “pomirenje” Vladimira Putina i Tajipa Erdogana nakon kojeg su čarter letovi iz Rusije za Antaliju odmah uspostavljeni.

Međutim, ponude za građane BiH i dalje su ostale iste, te sedmodnevni boravak na “antalijskoj rivijeri” na bazi all-inclusiva košta između 500 i 1.400 KM po osobi.

aytkemg_11
Hotel Sherwood u Kemeru. Aranžman u ovom hotelu na bazi all-inclusiva za građane BiH košta oko 400 eura po osobi

Razliku u cijeni čine hoteli, mada nijedan od njih nema manje od četiri zvjezdice.

Tokom boravka u njima sve je uračunato u cijenu, od hrane koja se u hotelskom restoranu konstantno služi, pa do pića u barovima i kafićima koji su u sklopu hotela.

Doslovno, kada uplatite aranžman za boravak u Turskoj, tamo ne morate potrošiti ni jednu marku. Sav novac kojeg eventualno potrošite, odnosit će se na suvenire i poklone.Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button