Vijesti

Rehabilitacija četnika u Srbiji: Valjevski sud oslobodio krivice Nikolu Kalabića










Viši sud u Valjevu, tačnije sudija Dragan Obradović, donio je riešenje kojim je usvojen zahtjev za rehabilitaciju Nikole Kalabića, nekadašnjeg komandanta Gorske garde Jugoslovenske vojske u otadžbini.

Rješenjem o rehabilitaciji sud je utvrdio da se od trenutka donošenja ništavim smatra sedam odluka Državne komisije za utvrđivanje ratnih zločina okupatora i njihovih pomagača tokom Drugog svjetskog rata, donijetih od marta do septembra 1945, prenosi N1.

Možda će Vas zanimati i:

Sud je oglasio ništavim i četiri odluke Zemaljske komisije za utvrđivanje ratnih zločina okupatora i njihovih pomagača tokom Drugog svjetskog rata donijete od aprila do oktobra 1945. koje se odnose na Nikolu Kalabića.

Ništavim se smatra i rješenje Sreskog suda u Mionici od 11. septembra 1946. kojim je Kalabiću konfiskovana nepokretna imovina.

Ništavne su i sve pravne posljedice ovih odluka, konstatovano je u rješenju Višeg suda u Valjevu i navedeno da se Nikola Kalabić smatra neosuđivanim.

Rješenje o rehabilitaciji nosi datum 27. april 2017. i urađeno je na 36 kucanih strana.

Zahtjev za rehabilitaciju je prije pet godina podnijela Kalabićeva unuka Vesna Dragojević iz Valjeva, koja je tokom ovog postupka vratila porodično prezime i sada se preziva Kalabić.

Viši tužilac u Valjevu rekao je agenciji Beta da će se svakako žaliti Apelacionom sudu u Beogradu zbog ovakve odluke.

Kalabić je tokom rata bio jedan od najistaknutijih četničkih komandanata, kome se stavlja odgovornost više masakara koji su počinili pripadnici Korpusa gorske garde u kosmajskom, smederevskom i aranđelovačkom kraju tokom druge polovine 1943. i prve polovine 1944, kao što je masakr u Drugovcu.

Prema prihvaćenoj verziji, Kalabića su poslije rata zarobili pripadnici Ozne, odnosno tajne jugoslovenske policije, i prihvatio je da sarađuje u operaciji hapšenja četničkog komandanta Dragoljuba Draže Mihailovića.

Postupak pred Višim sudom trajao je pet godina, a prethodio mu je postupak pred Osnovnim sudom u Valjevu, kojim je utvrđeno, uz pomoć relevantnih svjedoka iz poratnog vremena, da je Kalabić ubijen u jednoj pećini u klisuri rijeke Gradac kod Valjeva i da prema tome nije mogao ni da izda Mihailovića, odnsono da je priča o izdaji izmišljena u propagandne svrhe.

 

 

 

Izvor: N1



Možda će Vas zanimati i:

Back to top button