Lifestyle

FOTO: Mislili ste da vas bijela odjeća može zaštiti od sunca? Razmislite ponovo!

Oduvijek nam govore da po jakom suncu ne nosimo crnu odjeću, nego bijelu, jer nas bijela odjeća bolje štiti od sunca. Međutim, stvari nisu baš tako jednostavne.

Bijela odjeća vam još više šteti jer svijetla tkanina ljeti propušta najviše UV zraka i tako one još lakše dopiru do vaše kože i štete vam. Dakle, ispada da vas bijela odjeća još više izlaže suncu.

zaštita od sunca2
Kada je riječ o vašoj zaštiti od sunca ove godine, imajte na umu da će vas čvršće tkanine poput platna i trapera više zaštititi od prozirnih i lagano tkanih materijala.

Odjeća koju svi nosimo preko ljeta jer mislimo da manje privlači sunce potpuno je kriv izbor, ističu stručnjaci. Stvar je u faktoru zaštite od ultraljubičastih zraka (UPF ultra protection factor). SPF faktor (sun protection factor) mjeri vrijeme koje je potrebno da koža izložena suncu pocrveni. Tako obična bijela majica ima UPF faktor 7, dok zelena ima 10.

U poređenju  s tim, denim košulja dugih rukava u tamnijoj boji ima UPF 1700. Ona gotovo u potpunosti blokira sunce. Tamnije i deblje pamučne majice kratkih rukava imaju UPF 50. Pravilo koje vam najviše može pomoći u određivanju koliko vas vaša odjeća štiti od sunca jeste da je okrenete prema suncu i pogledate kroz nju. Ako svjetlost prolazi kroz nju, znači da i UV zrake prolaze, pa tako i kroz vašu kožu.

Baš zato se i preporučuje da po jakom suncu nosite širu i udobniju odjeću umjesto uske.

Ukoliko se želite zaštiti od raka kože, nemojte zaboraviti i na šešire sa širokim obodom i kape koje doprinose većem stepenu zaštite, jer imajte na umu da se većina karcinoma bazalnih stanica kože, čak 90% njih – javljaju na glavi ili na vratu.

zaštita od sunca3

Pripazite i pri izboru sunčanih naočala: birajte one koji imaju filtere 99-100 posto. Imajte na umu da su kreme za sunčanje učinkovite samo ako ih nanosite u debelom sloju na kožu. Neka vam vodič budu 2 pune kašike za cijelo tijelo, a veličina kovanice za lice. Nanesite kremu prije izlaska na sunce i ponavljajte mazanje svaka dva sata, odmah nakon kupanja, sušenja ručnikom ili jakog znojenja. Koristite kreme s UVA I UVB zaštitom te faktor od 15 naviše. Kreme otporne na vodu djeluju oko 40 minuta ako ste ušli u vodu. One kreme na kojima piše ” vrlo otporne na vodu” traju 80 minuta.

Izvor: 24Sata.hrKomentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button