BiHU fokusuVijesti

Pred Parlamentom FBiH uskoro rezolucija o osudi imenovanja institucija po ratnim zločincima










Klub poslanika SDA u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH uputio je prijedlog za sazivanje vanredne sjednice Zastupničkog doma, odmah nakon okončanja druge redovne sjednice započete 10. aprila.

Razlog je inicijativa više udruženja radi razmatranja i donošenja Rezolucije kojom će se osuditi i tražiti povlačenje anticivilizacijske odluke o davanju naziva javnim institucijama u Bosni i Hercegovini po imenima pravosnažno osuđenih ratnih zločinaca, davanje imena studentskom domu po osuđenom ratnom zločincu Radovanu Karadžiću, kao i povlačenje odluka o odlikovanju svih presuđenih ratnih zločinaca.

“Međunarodni rezidualni mehanizam za krivične sudove osudio je Radovana Karadžića na doživotnu kaznu zatvora zbog genocida i drugih zločina počinjenih tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu. (…) Cijeli civlizirani svijet je pozdravio konačno kažnjavanje zločinca najodgovornijeg za najteže zločine počinjene u Evropi nakon Drugog svjetskog rata. S druge strane, vlasti u bh entitetu Republici Srpskoj i dio političkog vodstva u Republici Srbiji ne samo da ne žele privatiti presudu međunarodnog suda, nego nastavljaju negirati genocid, a zločinca Radovana Karadžića slaviti kao heroja. (…) Prije tri godine, 2016. godine, tadašnji predsjednik bh entiteta Republike Srpske, Milorad Dodik, na Palama je otvorio studentski dom nazvan po Radovanu Karadžiću, šaljući time poruku studentima i svim mladima da im Radovan Karadžić treba biti uzor. Odlikovanje presuđenih ratnih zločinaca i nazivanje studentskog doma po zločincu proteklo je uz sramotnu šutnju i nečinjenje OHR-a i međunarodnih institucija, kao i dijela domaćih političara. Šutnja i nečinjenje ohrabruju vlasti RS da nastave sa anticivlizacijskim postupcima i stvaraju ambijent koji onemogućava povjerenje među narodima u BiH, bez kojeg je nemoguće graditi mir i stabilnost. Veličanje ratnih zločinaca je direktno vrijeđanje žrtava genocida”, kaže se između ostalog u prijedlogu rezolucije.

U potpisu prijedloga nalaze se sljedeća udruženja: Udruženje Pokret majke enklave Srebrenice u Žepe, Savez logoraša BiH, Udruženje-Žena žrtva rata, Udruženje roditelja ubijene djece opkoljenog Sarajeva 1992-1995., Udruženje nestalih općine Vogošća, Udruženje zarobljenih i nestalih lica opštine Zvornik, Udruženje žrtava i svjedoka genocida, Udruženje logoraša Prijedor 92, Udruženje žena Podrinja, Organizacije porodica šehida, poginulih boraca, nestalih osoba Vrbanja Kotor-Varoš, Udruženje nestalih Ilijaš i Udruženje žena Srebrenice.

Rezolucijom Predstavnički dom Parlamenta FBiH bi, pored osude, zatražio od Ureda visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini i drugih predstavnika međunarodne zajednice da sankcioniraju ovako ponašanje kojim se afirmiraju ratni zločinci, te onemogućava izgradnja mira, stabilnosti i pomirenja među narodima u Bosni i Hercegovini.

Podsjećamo da je nedavno 12 istih udruženja na više od 1.000 domaćih i stranih adresa uputili pismo u kojem traže pravnu implementaciju presude Radovanu Karadžiću za genocid i zločine protiv čovječnosti, kroz donošenje Zakona o zabrani negiranja genocida i zločina.

Klix.ba


Možda će Vas zanimati i:

Back to top button