BiHU fokusuVijesti

Tužilaštvo BiH formiralo predmet zbog postrojavanja četnika u Višegradu













“Prijave se odnose na kazneno djelo-izazivanje nacionalne, rasne, vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti iz članka 145. KZ BiH. Predmet je dodijeljen u rad Odjelu 3 Tužiteljstva BiH, a postupajući tužitelj zajedno sa policijskim i sigurnosnim agencijama, poduzet će mjere i radnje iz svoje nadležnosti”, saopćeno je iz Tužilaštva”, saopćeno je iz državnog Tužilaštva.

Treba istaći i da je jučer Vlada Kantona Sarajevo na elektronskoj sjednici donijela odluku da se Tužilaštvu BiH preda krivična prijava protiv pripadnika Ravnogorskog pokreta Višegrad kao organizatora obilježavanja godišnjice hapšenja Dragoljuba Draže Mihailovića.

Možda će Vas zanimati i:

Podsjetimo, u nedjelju je održan najavljeni skup pripadnika Ravnogorskog pokreta, simpatizera ratnog zločinca i pripadnika četnikog pokreta Draže Mihailovića na godišnjicu njegovog hapšenja.

Tom prilikom u Višegradu su se mogle čuti poruke i pjesme koje su, nesumnjivo, u domenu govora mržnje, pozivanja na nasilje i istrebljivanje nesrpskog stanovništva.

Skup je održan na području gdje su u Drugom svjetskom ratu, ali i posljednjem ratu ‘90-tih godina, vršeni strašni ratni zločini, silovanja, ubistva i mučenja.

Klix.ba


Možda će Vas zanimati i:

Back to top button