Crna hronika

Akcija “Kruna” – Uhapšeno 8 osoba zbog trgovine identitetima građana BiH


U okviru međunarodne akcije kodnog naziva “Kruna” osam osoba iz BiH je uhapšeno, zbog nedopuštene trgovine identitetima građana BiH koji su odselili iz zemlje u Kanadu i Australiju,te falsifikovanja javnih isprava za potrebe organizovanih kriminalnih grupa iz drugih evropskih zemalja.

Pronađeno je i izuzeto oružje, veći broj falsifikovanih dokumenata, mobilni telefoni, sim kartice za mobilne telefone, računarska i foto oprema te druga roba.

Akcija je usmjerena protiv većeg broja osoba zbog izvršenja više krivičnih djela iz oblasti organizovanog kriminaliteta, potvrđeno je danas iz Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske (MUPRS).

Napominje se da su tri osobe lišene slobode u Hrvatskoj, a dvije u Sloveniji.

S ciljem pronalaska osoba koje su predmet istrage i predmeta koji se dovode u vezu s krivičnim djelima koja im se stavljaju na teret, u Republici Srpskoj su izvršeni pretresi na osam lokacija (Banja Luka četiri, Gradiška i Srbac po dvije), Federaciji BiH na jednoj (Sanski Most), u Hrvatskoj na tri lokacije, a u Sloveniji na dvije lokacije.

Radi se o realizaciji istrage koju već nekoliko mjeseci provodi Jedinica za organizovani kriminalitet Uprave kriminalističke policije MUP-a Republike Srpske u koordinaciji s Tužilaštvom BiH, a kojom je ustanovljeno da su osobe iz BiH omugućile većem broju kriminogenih osoba s područja Hrvatske, Slovenije, Srbije, Bugarske i drugih zemalja da pribave originalne biometrijske pasoše i lične karte BiH uz pomoć ukradenih indetiteta osoba koje su se odselila s područja Bosne i Hercegovine u zemlje trećeg svijeta (Australija,Kanada i dr), precizira se u saopćenju Tužilaštva BiH..Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button