Sport

KRAV MAGA TUZLA: Nauči samoodbranu, svaki probni trening je GRATIS!
Krav Maga (u prevodu s hebrejskog Kontakt Kampf) je sistem samoodbrane nastao 30-tih godina prošlog stoljeća na osnovu iskustva Imi Lichtenfelda koji je u to vrijeme bio bokser i hrvač. U vrijeme nacističkoga progona Židova u II Svjetskom ratu, Imi Lichtenfeld osmislio je prve taktičko operativne radnje samoodbrane, realne i primjenjive u uličnom nasilju koje kasnije prilikom svoje imigracije u Izrael razvija u vojnim snagama.

Ubrzo nakon toga Krav Maga postaje službena borilačka vještina Izraelske vojske, a nakon 1964. prilagođava se policijskim snagama, a kasnije i civilima kao jedan realan i efikasan sistem samoobrane.

Krav Maga se sve do 1996. mogla trenirati samo u Izraelu u službama sigurnosti i civilnim klubovima, a od 1996. počinje širenje Krav Mage u svijetu, počevši od SAD-a, a ubrzo nakon toga u zemlje Europske unije i širom svijeta.

Krav Maga je prihvaćena kao službena borilačka vještina u mnogim zemljama u službama vojske i policije, a u privatnim kompanijama koje se bave osiguranjem postala je sastavni dio obuke.

Krav Maga je sistem samoodbrane koji obuhvaća elemente više borilačkih vještina (karate, kung fu,boks, jiu-jitsu). Navedeni sistem samoodbrane se temelji na prirodnim reakcijama čovjeka i njegovim refleksnim pokretima i shodno tome sve tehnike koje Krav Maga obuhvaća su realne i situacijskog su karaktera.

2

Budući da je sistem nastao u službama sigurnosti, same tehnike su prilagođene uglavnom za upotrebu u vojsci i policiji, međutim kako se Krav Maga širila na civile, razvila se verzije obuke za civile, zaštitare te zaštitu drugih lica.

Civilnu verziju Krav Maga mogu trenirati svi uzrasti i spolovi bez ograničenja, a pored vježbanja tehnika samoobrane kod polaznika se razvija samopouzdanje, sigurnost, sposobnost djelovanja u stresnim situacijama, podiže se razina kondicije, snage i izdržljivosti te skidaju suvišni kilogrami.

U gradu Tuzli, Krav Maga kao borilačka vještina prvi se put počinje spominjati krajem 2011. godine, prilikom Krav Maga seminara koji je održan ispred Krav Maga kluba samoodbrane iz Sarajeva. Tom je prilikom osnovana i sekcija kluba u Tuzli na čelu s trenerom Spomenkom Kovačevićem. Do osnivanja prvog Krav Maga kluba koji je pratio standarde i norme IKMI federacije iz Italije priznate od UN-a i NATO-a, na našem kantonu došlo je 2013. godine. Ozbiljnim radom, zalaganjem i kvalitetom u segmentu obuke iz samoodbrane, klub je danas jedan od najmasovnijih klubova na području našeg kantona.

1

U našem klubu izvode se Krav Maga treninzi za civile, a po potrebi mogu se održavati treninzi i obuke i za službene osobe: policiju, osiguranje kao i za vojsku te razni kursevi usmjereni na dječju i žensku samoobranu. Pored treninga samoodbrane u našem klubu je uvedena još jedna od novost, a to je Kettelbell trening za podizanje snage, kondicije, izdržljivosti i eksplozivnosti kao i sekcija taktičkog pucanja.

Svi treneri u našem klubu su treneri sa svjetskim lincencama i sa bogatim inistranim iskustvom.

Krav Maga klub samoodbrane “Contact Combat” iz Tuzle redovne treninge održava na Fakultetu za sport i tjelesni odgoj u Tuzli u redovnim terminima ponedjeljkom, srijedom i subotom od 18 sati. Uz odličnu atmosferu, druženje i besprijekorne uvjete za treniranje koje pruža Fakultet za sport i tjelesni odgoj, naučite kako da zaštitite sebe i druge, odgovorite na sve moguće prijetnje i napade koji vam se mogu dogoditi u svakom trenutku.

Više informacija o klubu “Contact Combat” Tuzla i o samoj vještini Krav Maga, možete pronaći na www.kravmaga-tuzla.com, a dodatne informacije o upisu u klub, na e-mail info@kravmaga-tuzla.com ili na broj telefona 060/3120-665 (svaki probni trening je gratis).Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button