BiHVijesti

I vi se možete pridružiti: Za manje od 24 sata građani donirali skoro 45.000 KM za Onkološko odjeljenje UKC Tuzla

„I ti možeš biti ta osoba“










Fondacija tuzlanske zajednice je na inicijativu Tuzlaka Mirze Mustafagića, na svojoj platfodrmi za doniranje www.doniraj.ba pokrenula kampanju pod nazivom „I ti možeš biti ta osoba“.

Cilj kampanje je opremanje i uređenje prostorija Dnevne bolnice na Klinici za onkologiju i radioterapiju Univerzitetsko kliničkog centra Tuzla u iznosu od 70.000 KM. Za manje od 24 sata uz pomoć građana prikupljeno je više od pola iznosa, a novac je doniralo više od 1.200 donatora.

Kampanjom „I ti možeš biti ta osoba“ i velikim interesovanjem građana, problem onkoloških pacijenata u Tuzlanskom kantonu došao je u žižu interesovanja javnosti.

Nakon brojnih izvještaja medija o ovom problemu, najpopularniji influenseri iz BiH su na svojim mrežama čitali potresna svjedočenja onkoloških pacijenata na UKC Tuzla, zatražili hitnu reakciju vlasti i pozvali građane da pruže podršku.

Iako je tužno da moramo intervenisati na ovaj način, ipak ohrabruje činjenica da smo društvo u kojem solidarnost živi i pokreće zajednicu, posebno u situacijama u kojima sistem i država zakažu. Ovakve inicijative okupljaju veliku zajednicu dobrih ljudi, u zemlji i inostranstvu i vraćaju nadu da može doći bolje vrijeme za dostojanstveno življenje u našoj voljenoj domovini.

“Zahvalni smo Mirzi Mustafagiću na povjerenju i saradnji. Zahvalni smo cijeloj influenserskoj zajednici koju je pokrenuo, kao i građanima koji su tako brzo reagovali i donirali za rješavanje konkretnog problema u zajednici. Ovaj specifičan model udruživanja ljudi kroz građansku fondaciju, kakva je Fondacija tuzlanske zajednice, pokazuje da se efikasno mogu povezati potrebe i resursi u lokalnim zajednicama, ali samo kroz odgovoran i transparentan rad, koji građani prepoznaju i koji se treba očuvati i dalje jačati”, kaže Jasna Jašarević, direktorica Fondacije tuzlanske zajednice.

Budući da će društveno odgovorne kompanije svoj doprinos dati kroz izvođenje građevinskih radova u dnevnoj bolnici Klinike za radioterapiju, tako je s ciljem nabavke dodatne medicinske opreme i inventara pokrenuta kampanja „I ti možeš biti ta osoba“ putem koje građani mogu doprinijeti stvaranju dostojanstvenih uslova za ove pacijente.

Uređeno okruženje u kojem borave i obezbijeđeno udobno mjesto za sjedenje ili ležanje može značajno smanjiti stres i imati veliki uticaj na sam ishod liječenja.

Pored neophodne dodatne medicinske opreme koju Klinika do sada nije imala, zbog dotrajalosti namještaja mnogi teško bolesni pacijenti kemoterapiju primaju sjedeći na starim i neudobnim stolicama.

Pored toga, u ovoj ustanovi aparati za radioterapiju koji se koriste za liječenje oboljelih od karcinoma, nisu u funkciji od 17. februara. Za novi aparat je Vlada TK već izdvojila 8 miliona KM, ali komplikovane tenderske procedure usporavaju njegovu nabavku, zbog čega je više od stotinu pacijenata iz TK na listi čekanja za radioterapiju u kliničkim centrima u Zenici, Sarajevu i Mostaru.

Problem koji nikoga ne ostavlja ravnodušnim, pokrenuo je lavinu reakcija i želju filantropa da i sami, dok traje procedura nabavke akceleratora, pomognu na svoj način. Ukoliko i sami želite biti dio ove inicijative, donirati možete OVDJE.



Možda će Vas zanimati i:

Back to top button