BiH

Ko je zbunjen: Vlada zabranila federalnim inspektorima da rade, a onda zatražila pojačane kontrole!?










Svakim danom sve je očiglednije da vladajuća koalcija SDA, HDZ i SBB sve teže rade i postižu koncenzus, a zbunjenost je posebno u Vladi FBiH, piše novinska agencija Patria.

Tako na današanjoj sjednici Vlade FBiH koja je u toku nalazi se tačka dnevnog reda Informacija Federalne uprave za inspekcijske poslove o nemogućnosti realizacije tačke o planu pojačanog inspekcijskog nadzora u oblasti radnih odnosa sa ciljem suzbijanja sive ekonomije na tržištu rada -neformalno upošljavanje-„rad na crno“, s Prijedlogom zaključka.

Možda će Vas zanimati i:

Podsjećamo, na prošloj sejdnici Vlada je izdala naredbu da se pojačano radi kako bi se povećo fond PIO-a, ali su očito zaboravili da su usvajanjem Zakona o radu faktički onemogućili rad federalnim inspektorima, o čemu ih oni danas i obavještavaju!?

Podsjećamo, Zakon o radu izglasan je 31. marta ove godine, ali bez ijednog usvojenog amandmana jer nije bilo dovoljno glasova podrške.

S obzirom da je usvojen u obliku kakav je bio razmatran i prošle godine to znači da nije izmijenjen ni sporni Član 160., prema kojem su federalnim inspektorima rada svezane ruke, u korist kantonalnih inspektora rada.

Stručnjaci su ocijenili da je Zakon o radu u FBiH ustupak Draganu Čoviću, odnosno HDZ-u, jer su kompletno tržište rada u zapadnoj Hercegovini preuzeli inspektori koji su pod kontrolom ove stranke. Ovakav zakon prije više od osam mjeseci predložio je upravo HDZ BiH, a podržala ga je SDA!

Iz Federalne uprave za inspekcijske poslove upozoravali su premijera Fadila Novalića na probleme koje će donijeti novi Zakon o radu, ali to nije urodilo nikakvim promjenama. Fadil Novalić i SDA su jasno je to, na strani Čovića i HDZ-a. Na jučerašnjoj telefonskoj sjednici usvojeni su amandmani na ovaj Zakon, ali očito da je koaliciona većina SDA-HDZ-SBB danas bila “stabilna i jedinstvena” iako je SBB prošle godine bio protiv zakona, ali i nije bio dio vlasti.

U praksi će to značiti da su federalni inspektori rada izgubili ovlasti da mogu kontrolirati rad u firmama, izuzev onih koja su od interesa za Federaciju BiH. Posao federalnih inspektora rada dat je kantonalnim inspekcijama. Pojednostavljeno, federalni inspektori rada mogu kontrolisati nekoliko javnih kompanija, dok sve privatne firme kontrološu kantonalni inspektori. HDZ BiH je ovim zakonom sebi otvorio mogućnost da preko svojih inspektora odlučuje o kompletnom privrednom životu u Hercegovini.

Može se govoriti i o laganom zaokruživanju treće odnosno hrvatske teritorijalne jedinice u BiH. Inspektori iz Sarajava, odnosno Federacije, više nemaju, po ovom zakonu, nikakvih ovlasti nad zapadnom Hercegovinom.



Možda će Vas zanimati i:

Back to top button