Tuzlanski kanton

FOTO: 16 miliona KM za poljoprivrednu proizvodnju u TK

U Veterinarskom zavodu TK danas je ozvaničeno pokretanje “Farma II”, novog petogodišnjeg projekta vrijednog 16,3 miliona dolara kojeg zajednički finansiraju USAID i Švedska, a čiji je cilj podrška razvoju poljoprivrednog sektora u BiH.

S tim u vezi danas su za farmere, proizvođače mlijeka sa područja našeg kantona, organizovane radionice na temu “Kako proizvesti i poboljšati kvalitet mlijeka kroz ishranu životinja i kako unaprijediti reprodukciju kroz visoko kvalitetan genetski materijal”.

1

Stručnjaci iz američkog ministarstva poljoprivrede iz oblasti stočarstva i žitarica pod pokroviteljstvom Švedske i USAID-a, a u saradnji sa Veterinarskim zavodom TK, na ovaj su način ukazali na moguće pravce daljeg razvoja stočarstva i proizvodnje mlijeka u BiH, jer kako su istakli, u oblasti poljoprivrede generator razvoja je stočarstvo, a u okviru stočarstva reprodukcija zauzima najznačajnije mjesto.

Projekat “Farma II” započeo je početkom ove godine i trajat će do 2020., a planirano je da se u tih pet godina farmeri u BiH stimulišu u proizvodnji sa oko 16 miliona KM. Farmerima će novac biti na raspolaganju nakon prijave učešća u projektu.

4

“Projekat će se baviti treninzima, odnosno stručnim osposobljavanjem i tehničkom pomoći, ali u okviru ovih sredstava omogućena su i sredstva za grantove odnosno subvencije farmerima u iznosu od 3,5 miliona dolara. Pored toga bit će i raznih drugih aktivnosti koje su sve usmjerene na poboljšavanje proizvodnje. Najveći iznos koji mi gledamo kao mogućnost subvencioniranja je 50.000 dolara po farmeru”, rekao je Jamer Gordon Herne, direktor FARMA II projekta.

“Za sve one koji se hoće baviti primarnom poljoprivrednom proizvodnjom, odnosno proizvodnjom mlijeka, a i u drugim segmentima, znači evo prilike da se dijelom sigurno mogu nasloniti i na ovakve projekte”, istakao je direktor Veterinarskog zavoda, Senad Hamzić.

2

“Američka ambasada vrlo je zainteresovana za dalji razvoj ove grane u BiH”, istakla je prvi sekretar američke ambasade u BiH Christine Sloop.

“Mi nismo ovdje da kažemo kako treba da radite ono što mi radimo, već da vam prezentujemo informacije, a vi sami možete odlučiti da li će vam koristiti. Kakve genetske materijale za reprodukciju možete uvesti, kako doći do proizvodnje više mlijeka. To ovisi o vama i vašim sposobnostima”, rekao je Dr. Martin Sieber, predstavnik Američke organizacije za promociju izvoza reprodukcionog materijala u stočarstvu.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button