BiHU fokusuVijestiZanimljivosti i zabava

Ako ste ikada zaboravili dati djetetu lijek na vrijeme ovo morate pročitati!










Zbog užurbanog i stresnog načina života mnogim roditeljima se danas često dešava da svojoj bolesnoj djeci zaborave na vrijeme dati lijek ili da greškom daju pogrešnu dozu lijeka. Nažalost takvi postupci mogu imati kobne posljedice po zdravlje djeteta a to ni jedan roditelj svakako ne želi.

U slučnim situacijama bila je i 34-godišnja majka troje djece Dijana Jelić iz Žepča kada je došla na inovativnu ideju da osmisli mobilnu aplikaciju naziva „2.Mama“ koja bi olakšala skrb nad bolesnom djecom.

Možda će Vas zanimati i:

U razgovoru sa Dijanom otkrila nam je da je često bila u situacijama kada bih njenih troje djece bilo u isto vrijeme bolesni i tada bi morala zapisivati na razne papiriće kada je koje dijete popilo lijek i u kojoj dozi, kada je iduća terapija i slično.

„Najteže su bile noći. Od umora bih zaspala pored djeteta a kada se probudim nisam se mogla sjetiti ko je zadnji popio lijek. Tada sam shvatila da je mojoj djeci i meni potrebna pomoć i tu pomoć sam nazvala 2.Mama“, rekla je za BUKU Dijana.

2.Mama je besplatna inovativna mobilna aplikacija namjenjena svim starateljima djece, i mamama i tatama, dadiljama i ostalim.

 

Foto: Privatna arhiva

 

„Ova aplikacija vas automatski podsjeća kada je vrijeme za terapiju djetetu i u kojoj dozi. Pamti sve iznose povišenih temperatura djeteta, podsjeća vas na sve termine koji su vam bitni za zdravlje djeteta. Prilikom posjete pedijatru roditelji kroz aplikaciju prezentiraju precizne i tačne podatke o toku bolesti djeteta i na taj način izbjegavaju pogrešno informisanje pedijatra a samim time i pogrešne dijagnoze za dijete“, rekla je ona.

Kaže da su prvi utisci korisnika ove aplikacije odlični.

„Jako puno mama se javlja sa pozitivnim komentarima kako im je zaista takva aplikacija trebala i da će im olakšati život bukvalno. Neke od mama su pisale čak da će ovu aplikaciju koristiti i za sebe, jer često zaborave i sebi uzeti lijek u pravo vrijeme“, rekla je Dijana.

Ova aplikacija je prvi put javnosti predstavljena u proteklu subotu u okviru sklopu MAMF-a konferencije mama u Sarajevu.

Dijana kaže da se na aplikaciji radilo ukupno godinu dana, a razvijao je tim devet IT stručnjaka.

Aplikaciju je moguće pruzeti sa web stranice www.2mama.app a Dijana je potvrdila da užurbano rade na novim još inovativnijim funkcijama aplikacije koje će oduševiti sve korisnike.

BUKA



Možda će Vas zanimati i:

Back to top button