Biznis

NIKAD BLIŽE EUROPSKOJ UNIJI: EPUBIH najuspješnijima dodijelio posebna priznanja

U hotelu „Mogorjelo“ u Čapljini, kao prvom gradu-domaćinu u Hercegovini, upriličena je Svečana akademija Europskog pokreta u BiH, kojom se tradicionalno zaokružuju aktivnosti oko obilježavanja jednog od najznačajnijih datuma u povijesti starog kontinenta- 9. maja, Dana pobjede na fašizmom i Dana Europe.

Na svom putu koji traje čitavih 11 godina i zaokružuje ovu zemlju u obliku srca, EP u BiH, ove se, možda najznačajnije godine na našem euroatlantskom putu, zaustavio na jugozapadnoj kapiji BiH. Simbolički, nikada nismo bili bliži Europskoj uniji, i to ne samo geografski.

Uz ovogodišnji moto-ravnopravnost naroda na teritoriji BiH i ravnopravnost žena, Europski pokret je prepoznao zajednice, kolektive i pojedince, kako u BiH, tako i regiji, koji svijetu najjače iskazuju svoju proeuropsku fizionomiju.

Svečanoj akademiji je prethodila panel diskusija na temu „Ekonomska diplomacija i uloga lokalnih zajednica u društvenim tokovima i procesu EU integracija“.

„Namjera nam je da i ove godine pošaljemo jasnu poruku ili signal Europskoj uniji da je BiH jedno proeuropsko društvo koje ima i treba imati svoje mjesto unutar EU“, riječi su Predraga Praštala, predsjednika Europskog pokreta u BiH.

Gradonačelnik Zagreba Milan Bandić, u ime glavnog grada Hrvatske – 28. članice EU, pruža punu podršku stvaranju proeuropskog duha u susjednoj državi, kao i podršku svim inicijativama međusobne suradnje.

Sve nazočne u ime grada domaćina, na početku je pozdravio i prvi čovjek Čapljine Smiljan Vidić.

Europski pokret konstantno ukazuje na potrebu da se u BiH što više investira, te je i ovu priliku iskoristio da imenuje nekoliko lokalnih zajednica koje imaju visoki nivo poslovanja i uprave, a koje se argumentirano mogu preporučiti međunarodnoj zajednici i ostalim investitorima. U kategoriji Top 10 gradova za privlačenje investicija, priznanja su uručena sljedećim općinama: Bihać, Bijeljina, Bosanska Krupa, Cazin, Livno, Čapljina, Visoko, Prnjavor, Derventa i Doboj.

Ove godine, EP u BiH je dodijelio i dva posthumna priznanja, nedavno preminulom gradonačelniku Zenice Husejinu Smajloviću, te bivšem članu Predsjedništva BiH Sulejmanu Tihiću.

Europski pokret tradicionalno dodjeljuje priznanja istaknutim pojedincima i kolektivima iz BiH, regije i cijelog svijeta, a koji su na bilo koji način pomogli proces europskih integracija ili izgradnju društvene zajednice.

U kategoriji Manjine i kultura priznanja su uručena UG “Nominativ” Ilidža i Siniši Gatariću.

U oblasti biznisa, nagrađene su i uspješne kompanije i poduzetnici. Tvrtki Nobel Corporation d.o.o. Mostar uručeno je priznanje za poseban doprinos zaštiti vode i okoliša u BiH.

Mjesto među nagrađenima našli su i Hamdo Katica (BH Telecom), Nihad Selimović (predsjednik UO Univerziteta u Travniku), Ekrem Hanić (potpredsjednik Uprave Studen & Co Holding), Amer Bukvić (direktor BBI Banke), Ećo Company, Tondach, Komercijalna banka a.d. Beograd, Raiffeisen bank d.d. BiH.

Posebna zahvala je upućena i medijima. Priznanja su u ovoj kategoriji dobili: Radio Kameleon, RSG Radio, Naša TV i Večernjakov pečat.

Prepoznat je i nagrađen svakako angažman i uloga žena u javnom i društevnom životu, stoga su se priznanja našla u rukama nekoliko uspješnih žena. To su: Ana Babić, Jasminka Begić, Lidija Bradara i Semiha Borovac.

Među najvećim ambasadorima naše zemlje su svakako i uspješni sportaši: Košarkaška kadetska reprezentacija BiH, Rukometna reprezentacija BiH, boksač Damir Beljo i atletičar Amel Tuka.

Tijekom Svečane akademije, nagrade su dodijeljene u još nekoliko kategorija: Mladi lider, Diplomate, Načelnici, Političari.

Posebna priznanja: Enes Mustabašić (urednik emisije “Euroimpuls” BHRT) i Tahir Lendo (premijer Srednjobosanskog kantona).

Ličnost godine: Amra Babić, Jasmin Hošo, Tomislav Antunović, Tan Sri Vincent Tan.

Općina Čapljina proglašena je za europski grad BiH 2016. godine.

Na kraju Svečane akademije povodom obilježavanja Dana Europe, Ključ srca građana dodijeljen je počasnom građaninu BiH Milanu Bandiću, dok je Smiljan Vidić dobio titulu europskog gradonačelnika.

Sretno nam putovanje prema Europskoj uniji!Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button