Tuzlanski kanton

Tužilaštvo “češlja” tuzlanske institucije: Provjera zapošljavanja s nevažećim diplomama

Kantonalno tužilaštvo Tuzla













Kantonalno tužilaštvo u Tuzli formiralo je predmet vezan za Evropski univerzitet Kallos u Tuzli, koji radi bez akreditacije, a istražuje se da li je u javnim institucijama bilo zapošljavanja s nevažećim dokumentima spomenute visokoškolske ustanove.

Evropski univerzitet Kallos u Tuzli već više od godinu djeluje bez akreditacije, što je potvrdila nadležna agencija, a na osnovu više dostavljenih krivičnih prijava, Tužilaštvo Tuzlanskog kantona je u novembru 2021. godine otvorilo predmet koji je vezan za ovu privatnu visokoškolsku ustanovu.

“U prijavama se navode određene nezakonitosti u radu i djelovanju ovog univerziteta. U provjere prijavljenih radnji je uključen Sektor kriminalističke policije Ministasrtva unutrašnjih poslova TK – Odsjek za borbu protiv privrednog kriminala i korupcije, a u određenim segmentima rada univerziteta i Kantonalna uprava za inspekcijske poslove”, kazao je glasnogovornik Tužilaštva TK Admir Arnautović.

Arnautović je naveo i da se radi o tek otvorenom predmetu u Kantonalnom tužilaštvu u Tuzli.

“Obavljaju se različite provjere prijavljenih radnji, između ostalog i to da li je bilo prijema uposlenika ili imenovanja kadrova s diplomama sva tri ciklusa studija na univerzitetu u javnim institucijama na području Tuzlanskog kantona, s obzirom na to da univerzitet nije akreditovan i ne može izdavati diplome prema odredbama Zakona o visokom obrazovanju TK”, istaknuo je Arnautović.

Prema nezvaničnim informacijama do kojih je došao portal Klix.ba, provjera zapošljavanja s neakreditiranim diplomama već je počela, a prikupljena dokumentacija će biti proslijeđena tužilaštvu na daljnje postupanje.

U zahtjevu koji se upućuje gradskim, odnosno općinskim upravama, administracijama, javnim preduzećima, javnim ustanovama, zavodima i slično, između ostalog je navedeno da u što kraćem roku budu dostavljeni podaci iz evidencija o tome da li su i po kojem osnovu vršena upošljavanja ili imenovanja kadrova s diplomama neakreditovanog univerziteta Kallos u Tuzli.

Priča o tome da Evropski univerzitet Kallos u Tuzli djeluje bez akreditacije pokrenuta je prošle godine, kada je delegat u Domu naroda BiH i zastupnik u Skupštini TK Boris Krešić želio znati da li ova visokoškolska ustanova ima spomenutu dozvolu te da li se diploma s tog univerziteta može priznati u svrhu zaposlenja.

Agencija za razvoj visokog obrazovanja i osiguranje kvaliteta BiH, u odgovoru Krešiću od 9. juna 2021. godine, navodi da Kallos nema akreditaciju, ali i to da će nadležni državni te drugi organi i organizacije u BiH, u svrhu zaposlenje ili javne funkcije, priznavati samo one akademske stepene i diplome koje izdaju akreditirane visokoškolske ustanove, u skladu sa Zakonom o visokom obrazovanju BiH.

Inače, Krešićev uput uslijedio je nakon što je na mjesto vršioca dužnosti direktora Univerzitetskog kliničkog centra u Tuzli postavljen doktor Alen Kamerić, koji je doktorsku disertaciju odbranio upravo na Evropskom univerzitetu Kallos u Tuzli, nešto prije nego je postavljen na funkciju kao kadar Pokreta demokratske akcije (PDA), koji se nalazi u vlasti u Tuzlanskom kantonu.

Kamerić je prije imenovanja, tačnije u martu prošle godine, doktorirao na Kallosu, a zatim je 8. aprila imenovan za docenta na toj visokoškolskoj ustanovi. Shodno spornom djelovanju univerziteta, Kamerićevo naučno zvanje još uvijek nije zvanično zavedeno u registar.

Sve ovo je utvrdila i Federalna uprava za inspekcijske poslove, čiji su službenici u proteklom periodu izvršili provjere u Univerzitetskom kliničkom centru u Tuzli. Inspektori su djelovali na osnovu Krešićevog zahtjeva.

U nalazu inspekcije konstatirano je da validnost akreditacije nije u njihovoj nadležnosti, međutim, treba podsjetiti da je njeno nepostojanje utvrdila Agencija za razvoj visokog obrazovanja i osiguranje kvaliteta BiH u dopisu od 9. juna prošle godine.

S druge strane, u nalazu Federalne uprave za inspekcijske poslove također je navedeno da je Upravni odbor Univerzitetskog kliničkog centra u Tuzli imenovan nezakonito, a vršilac dužnosti pomoćnika za medicinske poslove ne ispunjava uvjete za ovu funkciju, jer je specijalizant.

Iako je ovaj dokument objavljen u novembru ove godine, uz odgovor Agencije za razvoj visokog obrazovanja i osiguranje kvaliteta BiH, koji datira iz juna 2020., to Kantonanoj vladi nije predstavljalo nikakvu prepreku da konkretno Kamerića zvanično imenuje za generalnog direktora Univerzitetskog kliničkog centra u Tuzli na četverogodišnji mandat.

Inače, u Univerzitetskom kliničkom centru u Tuzli, od objave inspekcijskog nalaza i utvrđivanja neregularnosti do danas, uslijedila je samo jedna ostavka i to od načelnika Sektora za pravne poslove i ljudske resurse Ervina Mujkića, kojeg je na toj funkciji naslijedila Azra Nurkanović.



Izvor
Klix.ba

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button