SvijetVijesti

Vladimiru Putinu oduzet crni pojas u taekwondou










Predsjednik Ruske federacije Vladimir Putin više neće biti vlasnik počasnog crnog pojasa u taekwondou jer mu je Svjetska taekwondo organizacija to zvanje oduzela u sklopu kritike zbog ratnog napada na Ukrajinu.

Proteklog vikenda Putinu je oduzet i status počasnog predsjednika Svjetske džudo federacije, a potom mu je oduzet i crni pojas.

“Svjetska taekwondo federacija osuđuje brutalne napade na nedužne živote u Ukrajini, koji se kose sa vizijom naše organizacije – ‘Mir je dragocjeniji od pobjede.’ Mi cijenimo vrijednosti poštovanja i tolerancije. U tom kontekstu naša organizacija je odlučila da povuče počasni crni pojas, deveti dan, koji je gospodinu Vladimiru Putinu dodijeljen 2013. godine. Također, solidarisat ćemo se sa Međunarodnim olimpijskim komitetom, pa tako na takmičenjima pod našim okriljem neće moći da se prikazuju ruske i bjeloruske zastave, kao ni da se intoniraju himne ovih država. Naše misli su uz ukrajinski narod i nadamo se mirnom i brzom okončanju ovog rata,“ navodi se u saopštenju krovne organizacije ovog borilačkog sporta.

Vladimir Putin je poznat kao veliki poštovalac borilačkih vještina, a najviše vremena proveo je baveći se džudom i sambom.



Izvor
Ba.n1info.com

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button