Svijet

Ovako se uzgajaju psi za prodaju! (VIDEO)
Psi svih vrsta nagurani u male kaveze, bez ikakve hrane ili vode pored sebe i u nehumanim uslovima – tako se uzgajaju čistokrvne rase pasa na kojima se zarađuje.

Farme štenaca povod su žestokih debata i na udaru su aktivista za prava životinja. Na većini farmi koje služe za uzgoj, a kasnije i prodaju čistokrvnih štenaca ne postoje inspekcije i mnoge posluju posve ilegalno. Upravo time se pozabavio BBC koji je napravio veliku priču “Dileri psima – otkriveni” u kojima je novinarka na tajnom zadatku snimila nehumane uslove u kojima se ti psi uzgajaju.

Najčešće se radi o uzgajivačnicama koje se sastoje od malih drvenih kaveza koji se nalaze na otvorenom, a kuje su kontinuirano skotne te im se ne dozovoljava razdoblje bez tjeranja. Kuje plaćaju cijenu neprekidnog uzgoja, te ih ubijaju u dobi od šest do sedam godina budući da njihova tijela ne mogu izdržati više okota. Psi su najčešće gladni i žedni, štenci se oduzimaju od majki u dobi od šest sedmica, a do pet shopova putuju kilometrima u nehigijenskim uslovima. Vlasnici zarađuju ogromne novce, a psi su traumatizirani, te postoje samo dok služe svojoj svrsi – okotu.

Novinarka BBC-a, Samantha Poling, tajno je snimala uslove na jednoj takvoj uzgajivačnici u Sjevernoj Irskoj, koja postoji potpuno legalno i navodno inspekcija je redovno obilazi, piše The Independent.

“Došla sam na farmu u ranim jutarnjim satima, nakon što smo nekoliko kilometara hodali preko polja. Otkrila sam ogroman kompleks štala. Zvuk je bio zaglušujuć, dolazeći iz kaveza natrpanih psima. Bilo je tamo pasa svih vrsta, od španijela, šnaucera, pudla… Na stotine njih. Nijedan od onih koje sam snimila nisu imali zdjelu s vodom. Umjesto toga, postojao je sistem s pipama, a psi su morali pritisnuti njuškama i ustima pipac kako bi dobili vodu. Sistem koji jedino možete vidjeti na farmama za uzgoj svinja. Preko puta dvorišta bila je još jedna, nešto tiša štala. Bila sam potpuno nepripremljena za ono što ću vidjeti unutra. Prostorija je bila ispunjena drvenim sanducima. Nije postojala ventilacija, a ništa izvana ne bi odalo što se nalazi unutra. U svakom se sanduku nalazila kuja koja je upravo okotila ili je bila jako blizu toga. Sanduci su bili tako mali da kuja nije mogla ustati ni istegnuti se. Bočice s vodom bile su pričvršćene na bočnu stranicu sanduka – jedini kontakt koji su te životinje imale s vanjskim svijetom. Ovo je mjesto imalo dozvolu za rad, što znači da je prošlo inspekciju i ocijenjeno je kao zadovoljavajuće. Gradsko Vijeće mi je reklo kako su imali šest inspekcija u proteklih 12 mjeseci, ali jasno je kako su ovi psi ozbiljno ugroženi i bez ikakvih normalnih uslova”, napisala je Samantha.

Preuzeto sa: express.hr

Back to top button