Lifestyle

Faktori koji utiču na masnoću stomaka










Novi podaci istraživanja objavljeni u American Journal of Clinical Nutrition otkrivaju značajne korake koje pojedinci mogu preduzeti kako bi smanjili rizik od taloženja masti oko struka i unaprijedili zdravlje srca.

Analizom genetskog rizika i uticaja pet ključnih faktora zdravog načina života, istraživači su pronašli veze između ovih elemenata i smanjenja rizika od kardiovaskularnih bolesti.

Šta su istraživači otkrili?

Studija je obuhvatila preko 280.000 ljudi u Velikoj Britaniji i pratila njihov genetski rizik od abdominalne gojaznosti, zajedno s pet ključnih faktora zdravog načina života:

  1. Redovna fizička aktivnost: Održavanje aktivan način života pokazalo se ključnim za smanjenje rizika od kardiovaskularnih bolesti.
  2. Prestanak pušenja: Odricanje od pušenja ima pozitivan uticaj na zdravlje srca i opšte dobrostanje.
  3. Zdrava ishrana: Uravnotežena ishrana, bogata povrćem, zelenilom, dobrim mastima poput avokada i oraha, pokazala se korisnom za smanjenje sala na stomaku.
  4. Nedostatak konzumiranja alkohola ili umjerena konzumacija: Umjerenost u konzumaciji alkohola, definisana kao manje od tri pića nedeljno, povezana je smanjenjem rizika od kardiovaskularnih bolesti.
  5. Između 7 i 8 sati sna po noći: Kvalitetan san igra ključnu ulogu u opštem zdravlju, uključujući i smanjenje rizika od abdominalne gojaznosti.

 



Možda će Vas zanimati i:

Back to top button