BiH

Uz generalskih 1.500 KM: Dreković za savjetovanje ministra Bukvarevića dobija i „tričavih“ 2.000 KM

Savjetnička pozicija u bilo kom od federalnih ministarstava mjesečno se iz budžeta plaća 2.000 KM. Svaki ministar ima pravo da u svom kabinetu bez konkursa uposli savjetnike i potpiše im ugovor o djelu, piše novinska agencija Patria.

U sadašnjoj Vladi F BiH koju čine SDA i HDZ BiH našla se pozicija i sa penzionisanog generala Armije R BiH Ramiza Drekovića. Savjetnik je u kabinetu ministra za boračka pitanja Salke Bukvarevića.

A samo prije dvije godine, napustio je SDA o čemu svjedoči i intervju koji se može naći na internetu. I ne samo da je odlučio povući se iz politike, već je pojasnio zbog čega ne želi više biti ničiji savjetnik. Ipak, nije loše na današnjem vremenu uz generalsku penziju od 1.500 KM u džep staviti mjesečno i 2.000 KM savjetničkih.

Podsjećamo na ono što je Dreković rekao prije dvije godine.

Dugo ste bili u SDA i napustili ste nedavno tu političku stranku. Koji je razlog?

-Nije bilo nekog posebnog razloga. Odlučio sam da penzionerske dane provodim mirno i bez političkog stresa. Danas je teško plivati u bh. političkim vodama. Mislim da će tako i ostati.

Jedan dio Vašeg penzionerskog generalskog staža bili ste savjetnik visokih funkcionera SDA.

-Tako je, ali i to je prošlost. Bio sam savjetnik federalnog premijera, rahmetli Ahmeta Hadžipašića, a kad je on napustio ovu funkciju, kratko vrijeme bio sam savjetnik njegovog nasljednika premijera Brankovića. Sve u svemu, nešto duže od tri godine.

Otišli ste prije završetka mandata premijera Brankovića?

-Shvatio sam da nisam uspio u mjeri u kojoj sam želio pomoći boračkoj populaciji. Nije se moglo. Teško je objasniti ljudima, dojučerašnjim saborcima, da si savjetnik premijera, uz to i general, ali da im u datom trenutku ne možeš pomoći. A tako je bilo. Kada sam to sagledao, bilo je razumljivo da odem.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button