Svijet

Najmanje 35.000 muslimana klanjalo teravih-namaz u Al-Aksi uprkos izraelskim ograničenjima













Najmanje 35.000 muslimanskih vjernika u okupiranom istočnom Jerusalemu/Al-Qudsu obavilo je teravih-namaz u džamiji Al-Aksa uprkos izraelskim preprekama i ograničenjima.

Kako navodi palestinska novinska agencija WAFA, pozivajući se na Ured za islamske vakufe Jerusalema/Al-Qudsa, brojni muslimani su prvi dan mjeseca ramazana pohrlili da obave molitvu u Al-Aksi. Podsjećaju također da izraelske snage već pet mjeseci sprječavaju muslimane da uđu u džamiju Al-Aksa u okupiranom istočnom Jerusalemu/Al-Qudsu. Također se navodi da izraelske snage nisu dozvolile mlađim osobama da priđu blizu džamije prvi dan Ramazana.

Izraelska vojska je teško pretukla i pritvorila palestinskog mladića koji je želio da uđe u Al-Aksu.

Možda će Vas zanimati i:

Kako navodi agencija WAFA, uprkos ograničenjima koje je uveo Izrael da spriječi muslimane da uđu u bogomolju, najmanje 35.000 vjernika obavili su u Al-Aksi teravih-namaz, zajedničku noćnu molitvu u mjesecu posta.

Izraelska policija postavila je bodljikavu žicu na zidove koji okružuju jednu od kapija koja vodi u kompleks Al-Akse. Bodljikava žica postavljena je na zidove oko kapije Esbat, prvi put od 1967. godine.

Ured guvernera Jerusalema/Al-Qudsa objavio je da je 275 jevrejskih doseljenika upalo u džamiju Al-Aksa pod jakom zaštitom izraelskih snaga prvog dana mjeseca ramazana.

Imam i hatib džamije Al-Aksa u okupiranom istočnom Al-Qudsu/Jerusalemu Ekrima Sabri poručio je da treba dozvoliti muslimanima da tokom ramazana molitvu obavljaju u miru.

Treće najvažnije svetište

Za muslimane Al-Aksa predstavlja treće najvažnije svetište, a Jevreji tvrde kako su na tom mjestu nekada postojala dva jevrejska hrama.

Kompleks Al-Akse koji se prostire na 15 posto površine starog jezgra Al-Qudsa/Jerusalema nalazi se pod izraelskom okupacijom, a predstavlja tačku spajanja tri najveće religije svijeta.

Izrael je okupirao istočni Al-Quds/Jerusalem, gdje se nalazi Al-Aksa, tokom arapsko-izraelskog rata 1967. godine. Izrael je anektirao cijeli grad 1980. godine, a taj postupak međunarodna zajednica nikada nije priznala.



Izvor
N1info.ba

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button