BiHU fokusu

Kriminalom uništenog gračaničkog giganta niko ne želi kupiti










Stečajni postupak u Fabrici obuće Fortuna iz Gračanice još nije okončan, a u sedam održanih prodaja kupac zainteresiran za zgradu i zemljište nije se pojavio. Dok fabrika ne bude unovčena, radnice će se nalaziti na ledini jer u penziju ne mogu otići.

Najveća fabrika obuće u Bosni i Hercegovini u najboljim godinama postojanja zapošljavala je okvirno 1.300 radnika, a brojne kriminalne aktivnosti, potvrđene sudskim presudama, Fortunu su dovele do propasti.

Možda će Vas zanimati i:

Stečaj je otvoren u novembru 2016. godine, nakon što su uprave kompanije akumulirale dugovanja od okvirno 50 miliona KM. Najveći dio dugovanja odnosio se na doprinose, koji radnicima nisu uplaćeni čak 19 godina.

Imovina nedovoljno vrijedna da namiri potraživanja radnika

Prvobitna procijenjena vrijednost fabrike iznosila je 10,5 miliona konvertibilnih maraka, što je nedovoljno da bi se radnicima uvezao staž, zbog čega se grupa njih i dalje nalazi na ledini. Iako su stekli uslove za odlazak u penziju, to pravo još ne mogu ostvariti jer novca za tu namjenu nema.

Stečajni upravnik Fortune Mehmed Krajinović za Klix.ba je kazao da se kroz dosadašnjih sedam javnih oglasa jedino uspjela prodati pokretna imovina vrijedna nekoliko stotina hiljada maraka, a riječ je o industrijskim mašinama za šivenje, pomoćnim uređajima i repromaterijalu. No, kako on navodi, ključna imovina, odnosno zgrada fabrike sa pratećim zemljištem do danas svog kupca nije dobila.

“Trenutno pripremamo osmu prodaju nepokretne imovine, za koju se još uvijek nije pojavio kupac. Ovdje je riječ o klasičnim javnim nadmetanjima koja budu objavljena u dnevnoj štampi. Prvobitna vrijednost cjelokupne imovine bila je procijenjena na 10,5 miliona konvertibilnih maraka, ali se ona umanjuje iz prodaje u prodaju”, kaže nam Krajinović.

U proteklim godinama radničke borbe u fokusu je bio pokušaj reorganizacije rada i pokretanja proizvodnje, međutim, do toga se u praksi nije došlo.

Bivša radnica i članica Odbora povjerilaca Fortune Rabija Hodžić za Klix.ba kaže da ova kompanija može imati perspektivu, samo je potrebno da se pojavi kupac, odnosno investitor koji bi revitalizirao proizvodnju.

“Ponovno pokretanje proizvodnje bi značilo i zapošljavanje brojnih žena koje se danas nalaze bez posla. Nakon stečaja jedan dio radnica uspio je pronaći posao, međutim, veliki broj njih je otišao na evidenciju Zavoda za zapošljavanje, gdje se, bez radnog angažmana, i danas nalaze. One apsolutno nikakvih primanja nemaju i o njima se niko ne brine”, navodi Hodžić.

Vlada FBiH nije dala novac za sve radnice

U evidenciji Odbora povjerilaca, do kraja ove godine 86 nekadašnjih radnica Fortune će steći uslove za odlazak u penziju, ali to će pravo moći ostvariti tek nešto više od polovine njih.

“Prema programu uvezivanja radnog staža Vlade Federacije BiH, mi smo dobili spisak na kojem se nalazi 48 radnica kojima će biti uvezan radni staž i one će od iduće godine biti u prilici da odu u penziju. Ovo je za nas značajno, jer prošle godine nikome nije uvezan staž, ali problem nam ostaje i druga grupa žena koje će se i dalje nalaziti na ledini, uz njih još 40 koje su prije pet godina stekle uslove za odlazak u penziju, ali se nisu našle u prioritetima”, dodala je Hodžić.

Prema tvrdnjama radnica, od ranijih prodaja pokretne imovine, njima do danas nije isplaćena niti jedna konvertibilna marka.

“Iz te stečajne mase, prema naredbi stečajnog sudije, novac nije mogao biti uplaćen radnicima, odnosno on se ne može koristiti sve dok u potpunosti ne bude prodata imovina Fortune. Međutim, kada se to i desi, mislim da će radnici imati najmanje koristi, jer bi novca moglo biti za namirivanje obaveza u iznosu koji je dostatan samo za jednu godinu”, ustvrdila je Hodžić.

Nedugo nakon pokretanja stečajnog postupka u Fortuni, uhapšeni su vlasnik kompanije Safet Pjanić i nekoliko njegovih saradnika. Prema ranije potvrđenoj optužnici Tužilaštva Tuzlanskog kantona, oni su se teretili da su na račun Fortune poslovale druge njihove fabrike koje su radile u krugu preduzeća.

Pjanić je, kako je navedeno u optužnici, iznajmljivao prostor i mašine Fortune bez ikakve naknade, a na Fortuni je ostavio hiljade maraka komunalnih dugova. Također, kako je navedeno, malverzacijama su Pjanić i grupa Fortunu oštetili za 4,5 miliona KM, a osim toga država je oštećena za 5,5 miliona maraka zbog neuplaćivanja doprinosa.

Izvor: Klix.ba


Možda će Vas zanimati i:

Back to top button