BiH

Konaković o rezultatima bh. diplomatije: Ranije strukture su ostavile blijedu sliku države u svijetu










Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković organizovao je konferenciju za medije gdje je govorio o aktivnostima ministarstva u proteklih nekoliko sedmica te je poručio kako je izuzetno zadovoljan prijemom na koji je BiH naišla širom svijeta.

Na početku obraćanja, Konaković ističe kako je BiH postala mjesto susreta prijateljskih i važnih zemalja.

“Imali smo večeru s ministrom trgovine Ujedinjenih Arapskih Emirata. Ta posjeta uslijedila je nakon posjete šefa diplomatije koji je stigao nakon 14 godina. 14 godina nepostojanja nivoa odnosa između Emirata i BiH i to nam je nanijelo štetu. Ta zemlja je jedna od rado viđenih gostiju. Na toj večeri smo ministru trgovine obezbijedili kontakt sa realnim sektorom BiH, predstavili nekoliko projekata i možemo reći da komunikacija naših velikih kompanija i predstavnika vlasti UAE i dalje traje te se razgovara o potencijalnim investicijama,” rekao je Konaković.

Nakon toga, Konaković je govorio o posjeti Briselu, ali i konferenciji Globsec koja je organizovana u Bratislavi.

“Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je poslala poruke koje su potvrda prihvatanja novih odnosa EU sa zemljama Zapadnog Balkana. Treba nam konkretna pomoć sad, drugačiji pristup. Da se u vremenu kada se govori o ubrzanom proširenju EU, pristup fondovima i zajedničkom tržištu implementira. Ta poruka sa Globseca je potvrda naših lobiranja, nastojanja i EU prelazi u dinamičniju fazu odnosa sa zemljama Zapadnog Balkana. Tu je bio veliki broj zvaničnika iz cijelog svijeta. Važno je da je BiH prisutna na svim tim manifestacijama i da se tamo čuje naše mišljenje i prijedlozi. Tamo smo se susreli i sa ministrom vanjskih poslova Slovačke,” poručio je Konaković te je pohvalio rad počasnog konzula u Slovačkoj Munira Pašagića.

Kada je riječ o susretu sa Blinkenom u Saudijskoj Arabiji, Konaković ističe kako je Blinken itekako upućen u stanje u BiH.

“Impresionira njegovo poznavanje prilika u BiH, do u detalje. Zna šta radi Ambasada SAD-a u BiH i to je zaista impresivno. Znaju sve procese i čuli smo ohrabrujuće poruke podrške za BiH. Vrlo brzo ćemo se uputiti prema SAD-u te pokušati razgovarati i tamo i nekim bilateralnim temama,” ističe šef bh. diplomatije.

Govoreći o odnosima sa Saudijskom Arabijom Konaković je rekao kako se razmatra ukidanje viza za državljane ove zemlje na tri mjeseca.

“Predložit ćemo ukidanje viza na tri mjeseca za turiste iz Saudijske Arabije. Za ekonomiju bi to zaista bilo odlično,” mišljenja je Konaković.

Na kraju, šef bh. diplomatije je podsjetio kako je ugled BiH u svijetu bio jako narušen.

“Izražavam žal zbog činjenice da se diplomatija poigravala sa BiH, da su ostavili tako blijedu sliku gdje god dođemo. Toliko je propuštenih prilika. Tamo gdje se govorilo o BiH, nas nije bilo. Tek su sad ljudi iznenađeni da postoji ministarstvo i koalicija koja se bavi na dobar način svojim poslom. Sretan sam da u tome uspijevamo. U samo osam dana smo imali sastanke sa sekretarom SAD-a, šeficom njemačke diplomatije, Velike Britanije i Saudijske Arabije,” rekao je Konaković.

Također, osvrnuo se i na problem bh. državljana u Siriji koji je opisao kao izazovan.

“Moramo se pomiriti sa činjenicom da je to sigurnosni izazov. ne možemo reći vraćajte ih sve redom, ali se moramo njima baviti jer su naša obaveza. Tu je BiH vrlo dobro uradila svoje zadatke. Podaci da nema naših državljana na stranim ratištima je dokaz da su institucije radile svoj posao,” naglasio je.

Na kraju, šef bh. diplomatije je rekao i kako je sretan što će se u Zagrebu u utorak održati zajednička sjednica vlada BiH i Hrvatske.

“Raduje me što je najviše tačaka koje su konkretni projekti, neki o kojima se dugo nije govorilo. Ona nije historijska i neće se riješiti problemi, ali pokazuje spremnost da se neke stvari napokon otvaraju,” zaključio je Elmedin Konaković.



Izvor
Klix.ba

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button