Zanimljivosti i zabava

Vicevi Europljana na račun svojih komšijaZnate sigurno šale na račun Crnogoraca, Slovenaca, Bosanaca, ali da li ste znali da i ostali narodi u Evropi imaju jednako dobre šale na račun svojih komšija. I samo se jedan narod od srca šali na svoj račun…

Britanski list Gardijan sumirao je šale koje evropski narodi zbijaju na račun svojih komšija. Ove šale često su izraz stereotipa koji postoje o određenim zemljama i njihovim stanovnicima.

Možda će Vas zanimati i:

Kada se pogleda šta sve Evropljani govore jedni o drugima, shvatamo da stereotipi “glupi Bosanac”, “lenji Crnogorac”, “cicija Slovenac” nisu samo dio “kulturne baštine” građana koji su geografski smješteni na Balkanu.

Finci vole da se šale na račun Šveđana, a najpopularniji vic je pitanje: Koja je razlika između Šveđana i Finaca? Šveđani imaju dobre komšije.

Jedna fudbalska šala Engleza na račun Njemaca glasi: Njemački fudbaleri su kao njemačka hrana, ako nisu uvezeni iz Poljske – ništa ne valjaju.

Gardijan piše da su Italijani jedini evropski narod koji voli da se šali na svoj račun, pa tako imaju izreku: “Nikada ne pričaj sa italijanskim vozačem autobusa – trebaju mu ruke za to”.

Takođe, Italijani sami o sebi: Razlog zbog kog je Isus Italijan je taj što bi samo italijanski sin živio sa majkom do 30. godine. Samo Italijan misli da mu je majka djevica, a samo majka iz Italije može da misli da joj je sin Bog.

Grci i Makedonci

Iz makedonsko-grčkih odnosa nastala je jedna šala, koja govori o odnosu Grka prema ženama, ali i odnosu Grkinja o sunarodnicima muškog pola.

Kaže Grk supruzi: “Kada bi znala da kuvaš i čistiš ne bi nam bile potrebne čistačica i služavka”. Supruga odgovara: “Da si ti dobar ljubavnik ne bi mi trebao Makedonac”.

Makeodonci o Grcima: Grčki vozač parkira automobil ispred parlamenta u Atini. “Ne možeš ovdje da parkiraš”, govori mu policajac, “ovdje naši političari rade”. “To je OK. Imam alarm na autu”, odgovara vozač.

Belgijanci i Holanđani

Belgijanci “imaju pik” na “škrte” Holanđane, dok zemlje koje se nalaze u komšiluku Belgije, građane te zemlje smatraju “malo glupima”. Kako počinju holandski recepti za hranu:

Pozajmiš šest jaja, 200 grama brašna, pola litra mlijeka…

Zašto Belgijanci imaju pomfrit, kad Arapi imaju naftu? Zato što su Belgijanci birali prvi. A šta majka Belgijanka uradi kada joj je bebina kupka previše vruća? Stavi rukavice na ruke.

Belgijanci o Holanđanima: “Obuci kaput draga”, govori Holanđanin supruzi”. “Zašto”, pita ona, “da li to izlazimo napolje?” Ja izlazim, ali ću smanjiti grijanje pre nego što krenem”.

Velika Britanija, Skandinavija…

Britanci o Škotima: Englez, Irac i Škot planiraju zabavu. “Ja ću donijeti šest krigli piva”, kaže Englez. “Ja ću donijeti šest krigli Ginisa”, kaže Irac. “Ja ću povesti šest prijatelja”, kaže Škot.

Portugalci o Špancima: “Tata”, zove mali Španac svog oca. “Kad porastem želim da budem kao ti”, kaže dječak. “To je lijepo, a zašto”, pita ga otac. “Zato da bi mogao da imam sina kao ti”.

Belgijanci o Francuzima: Zbog čega su izabrali Galskog petla kao simbol države? Zato što samo pijetao može da peva dok je do koljena u izmetu.

Šveđani o Norvežanima: Zašto Norvežani imaju tako masnu kosu? Puštaju ulje da im uđe u glavu.

Estonci o Fincima: Dva Finca se prvi put sretnu poslije mnogo godina. “Kako si” pita Peka. Ovaj uzdahne i naruči pivo. “Kako ti je porodica”, pita ponovo Peka. Prijatlej ponovo uzdahnu, i naruči pivo. “Kako je na poslu”, pita ga tri piva poslije toga? “Gledaj, jesmo li ovdje došli da pijemo ili da pričamo”, odgovori mu Peka.

Švajcarci o Austrijancima: Zbog čega je austrijska zastava crveno-bijelo-crvena? Da se na zbune kada je postavljaju.

Austrijanci o Njemcima: Osnovna razlika između Austrijanaca i Njemace je to što bi Nemci voljeli da razumiju Austijance, ali ne mogu, a Austrijanci razumeju Njemce – iako to ne bi htjeli.

Slovaci o Česima: Šta je potrebno da Česi budu srećni? Ne mnogo, sve dokle svi imaju manje od njih.

Rumuni o Mađarima: “Uradio sam sve testove, i doktor mi je rekao da sam ksenofob. To je još jedna bolest koju su mi Mađari prenijeli”.

Ukrajinci o Rusima: “Kupio sam kravatu za 3.000 evra”. “Idiote, mogao si da kupiš istu niže niz ulicu za 5.000 evra”.Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button