BiH

Hasan Pašić (75): Već šest godina vraćam kredit koji nisam podigao










Nakon više od šet godina, još nije završeno suđenje bivšoj zaposlenici mikrokreditne organizacije LOK Selmi Husić i njezinoj sestri Tajmi Gosto, kojima se spočitava da su kao žirante ili nositelje kredita oštetile najmanje tridesetak Mostaraca, piše agencija Patria.

Na teret im se stavlja da su krivotvorile dokumente, podizale kredite na prijatelje, poznanike, ali i one koje uopće i ne znaju, a onda “nestale” s novcem. Pojavile su se naknadno, praznih džepova. Sestre su negirale da su umiješane u cijelu aferu.

Dok se pred sudom vode dva postupka po ovom predmetu, jedan parnični a drugi krivični, deseci Mostaraca uredno vraćaju LOK-u kredite, a za koje mahom tvrde da ih nisu ni podigli.Hasan Pašić (75) rekao je za novinsku agenciju Patria da se od njegove penzije, koja je 326 KM, odbija svaki mjesec već šest godina po 155 KM, a sve na ime nepostojećeg kredita. Kada se odbije taj kredit, morat će vraćati drugi. Banke, kao i država, nemaju milosti prema njemu ali ni prema desecima drugih Mostaraca.

– Rekli su mi da sam u LOK-u podigao dva kredita. Jedan od 7.000 a drugi od 7.500 KM. Kada mi je došla prva opomena, imao sam 68 godina. Danas imam 75 godina. Od tada do danas od svaki mjesec ostajem bez pola penzije – kaže Pašić.- Ja ću i umrijeti, a neću otplatiti taj kredit. A, na koga će dug prebaciti nakon toga, ja ne znam.

Mediji su objavili kako su sestre, nakon što su počinile kliminal, pobjegle kod tetke u Frankfurt, ali su pola godine kasnije uhapšene u Mostaru. Oštećenima su počele stizati opomene za plaćanje rata iz LOK-a. Večernji je objavio kako među njima ima čak i nezaposlenih, ali i socijalno ugroženih.

Razni su načini na koje su sestre dolazile do kredita. Neki su pristali biti im žiranti jer su im, kako navode, vjerovali, ali bilo je i onih koji su davali svoje lične iskaznice, što je, prema navodima optužnice, Husić preko LOK-a zloupotrebljavala tako što ih je navodila kao žirante drugim osobama. Sumnja se da je čak i krivotvorila tuđe potpise.U cijeloj aferi sve ove godine trpe samo prevareni građani, piše Patria.



Možda će Vas zanimati i:

Back to top button