Tuzlanski kanton

Veliki jubilej: Behram-begova medresa daje najbolje učenike u Tuzlanskom kantonu
Behram-begova medresa u Tuzli, koja ispraća 340. generaciju maturanata, ove godine obilježava 390 godina postojanja i najstarija je odgojno-obrazovna ustanova na području sjeveroistočne Bosne i Hercegovine.
U svojoj skoro četiri stoljeća dugoj tradiciji, Behram-begova medresa uvijek je imala važnu društvenu i obrazovnu ulogu, a u posljednjih nekoliko godina uzastopno je najbolja škola u rangu gimnazija u Tuzlanskom kantonu.

– Prestižna škola – 

   “Medresu je osnovao tuzlanski vakif Behram-beg 1626. godine i ona je kao takva, u kontinuitetu, radila do 1949. godine kada je zatvorena od strane tadašnjeg komunističkog režima. Tada je imala 100 učenika i bila je to škola internatskog tipa organizacije odgojno-obrazovnog procesa”, ispričao je u razgovoru za Anadolu Agency (AA) dr. Mensur Husić, pomoćnik direktora za nastavu u Behram-begovoj medresi. 

Do 1949. godine, a naročito između dva svjetska rata, medresa se, ističe dr. Husić, razvila u prestižnu školu.

“U historijatu ove ustanove posebno je važno vrijeme dok je na čelu medrese bio direktor Salih efendija Sivčević, ugledni alim, koji je obrazovanje stekao na Darul-ulum ve-I-fununu Istanbulu, gdje je dobio tzv. tehasus, što je danas u rangu doktora određenih disciplina. Efendija Sivčević bio je vrlo strog, ali omiljen. On je uveo moderni način organiziranja nastave po razredima i odjeljenjima, a uz islamske, izučavale su se prirodno-društvene nauke, te arapski i turski, a u jednom periodu, tokom Nezavisne Države Hrvatske, i njemački jezik”, navodi dr. Husić. 

Zgrada medrese sve do 1974. godine nalazila se na Skveru, a rad škole reaktiviran je 6. oktobra 1993. godine.

“U tom ratnom i periodu agresije, učenici su nastavu pohađali u skromnim uvjetima, u podrumu Osnovne škole Jala. Od 1994. godine, zgrada medrese je u naselju Irac. Zahvaljujući menadžmentu ustanove, na čelu sa Vahidom efendijom Fazlovićem, tadašnjim direktorom, a današnjim muftijom tuzlanskim, osigurani su uvjeti za napredak i razvoj ove škole, koja sada predstavlja spoj tradicionalnog i modernog obrasca u odgojno-obrazovnom procesu. Postoji nekoliko nauka koje se izučavaju i to su: islamsko, prirodno-matematičko, društveno, jezičko i multidisciplinarno područje”, rekao je sagovornik AA, dodajući da se tokom četverogodišnjeg školovanja izučava 26 nauka.

– Plan za gradnju nove zgrade –

Od nekadašnje medrese, koja se nalazila u neposrednoj blizini Behram-begove džamije, koja je poznatija kao Šarena džamija, danas je ostao samo ulaz. Džamija je zajedno sa ulaznim portalom medrese proglašena nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine.

U projekciji Muftijstva tuzlanskog je da se na mjestu gdje se nekad nalazila zgrada Behram-begove medrese, ponovo izgradi nova.

“Imamo nacrte, ali trenutno je u fokusu renoviranje Šarene džamije”, naveo je dr. Husić. 

Pojašnjavajući vrhunske rezultate koje učenici Behram-begove medrese postižu na različitim nivoima i u različitim disciplinama, dr. Husić ističe da kvalitetan obrazovni proces, mora pratiti i razvoj ličnosti učenika u skladu sa islamskim odgojem.

“Date su nam osobe, a naša je zadaća kada ih preuzmemo od njihovih roditelja da ih odgojimo i pripremimo za što kvalitetniji nastavak školovanja. Pored svega, oni treba da budu dobri i korisni ljudi u našem društvu. Internat i ljubav prema vjeri i Bogu daju sigurnost od poroka savremenog društva. Naši učenici su veliki humanisti, koji su tokom prošle godine, zajedno sa svojim profesorima, realizirali 25 humanitarnih akcija, a također volontiraju u Zavodu za odgoj i obrazovanje osoba sa smetnjama u psihičkom i tjelesnom razvoju. Medresa je dobro opremljena, a u narednom periodu planiramo izgraditi moderni amfiteatar i kabinet za matematiku, fiziku, hemiju i biologiju. Osim toga, svi podaci i ocjene evidentiraju se u elektronski dnevnik, tako da roditelji svakodnevno prate prisustvo, ocjene i zapažanja odgajatelja”, pojašnjava dr. Husić, dodajući da je u desetogodišnjoj strategiji razvoja medresa u BiH planirano da se dio nastave realizira na engleskom jeziku, pa je u toku priprema profesora za ovaj vid nastave.

– Izbjegavanje elitizma – 

U saradnji sa Američkom ambasadom, Goethe institutom i Turskim kulturnim centrom Yunus Emre organiziraju se posebni programi unapređenja znanja učenika u oblasti stranih jezika.

“Iako su u ovu školu upisana djeca uglednih alima, ljekara, univerzitetskih profesora i privrednika iz Tuzle i šire, mi smo narodna škola koja izbjegava elitizam. Težimo samo elitnim rezultatima, a interesiraju nas kvalitetni učenici i trudimo se da svaki od njih, bez obzira na to iz koje porodice on ili ona dolazi, da se može upisati u Behram-begovu medresu. Za učenike generacije iz osnovnih škola osigurali smo stipendije, jer smo svjesni da od ulaznog kapitala zavise rezultati. Naše maturante pratimo i dalje, a primijetili smo da su nekad u najvećem broju studirali u Maleziji i Egiptu, dok se posljednjih godina to težište pomjera ka Turskoj, Austriji i Njemačkoj. Inače, medresa Aziz Bayraktar iz istanbulske općine Sancaktepe je naša bratska medresa, sa kojom realiziramo različite projekte o bh. i turskom kulturno-historijskom naslijeđu i uzajamne posjete”, izjavio je dr. Husić. 

Ono na šta su posebno ponosni u Behram-begovoj medresi, koja je u okviru državnog obrazovnog sistema, a čiji rad prate Pedagoški zavod Tuzlanskog kantona i Uprava za obrazovanje Rijaseta Islamske zajednice BiH, jeste činjenica da je u okviru sekcije hifza unazad 16 godina promovirano 39 hafiza.

“To je nešto čime se posebno možemo pohvaliti, a naš cjelokupan rad moguć je zahvaljujući pomoći naših vakifa, koji izdvajaju sredstva da ova institucija bude ovo što jeste. Medresa je otvorena škola i imamo dobru saradnju sa svim školama i fakultetima u Tuzli”, zaključuje dr. Husić, dodajući da će danas u Bosanskom kulturnom centru Tuzla tokom svečane akademije biti promovirana 340. generacija učenika završnog razreda, koja broji 115 maturanata

(Anadolu Agency)Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button