Biznis

Firma iz Dubaija želi otvoriti farmaceutsku fabriku u BiH!

Direktor Razvojne korporacije Dubaija iz Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE) Ešref Mahate u intervjuu najavio je mogući dolazak velike kompanije iz te države, koja bi u BiH htjela otvoriti fabriku iz oblasti farmaceutske industrije. On je predvodio delegaciju iz tog dijela svijeta na Sarajevo Business Forumu.

Veliko tržište

 Možete li u skorijoj budućnosti najaviti neku značajnu investiciju iz Dubaija? 

– Naše kompanije, dok mi razgovaramo, imaju sastanke s potencijalnim partnerima iz BiH. U protekla dva dana bili smo u posjeti lokalnim privrednim komorama kako bismo procijenili kakvo je stanje u BiH. Imamo kompaniju iz Dubaija koja je veoma zainteresirana da sagradi farmaceutsku fabriku u BiH. Radi se o kompaniji “SA Group”, koja već posjeduje fabriku u Makedoniji i želi proširiti svoje poslovanje. BiH ima šta ponuditi, imate obrazovane i kvalificirane mlade ljude i imate pristup velikom tržištu. Sada je rano govoriti o vrijednosti ove investicije, ali to nije najvažnije pitanje. Najvažnije je da, ako oni dođu na vaše tržište, onda će oni poslati poruku da se isplati poslovati u BiH, što će potaknuti druge da slijede njihov primjer.

Koji je osnovni zadatak Razvojne korporacije Dubaija i zašto ste došli u BiH?  

– Mi pomažemo malim, srednjim i velikim preduzećima iz Dubaija, da ostvare uspjeh na stranim tržištima. Bavimo se podrškom investicijama iz Dubaija u svijetu. Za nas je dolazak u BiH veoma značajan, prvenstveno zbog činjenice da je BiH ulazna tačka za ogromno tržište Evrope. Još je važnije da su pojedine države regije već članice EU ili su kao BiH predale aplikaciju za članstvo. Stoga nam je veoma bitno da iskoristimo priliku da uđemo na vaše tržište sada, što će nam biti put da postanemo dio tržišta EU. Smatramo da je BiH strateški veoma dobro pozicionirana.

Prvi korak

Kakvi su, prema Vašem mišljenju, trenutni odnosi između BiH i Dubaija? 

– U ovom trenutku robna razmjena između naših država veoma je mala, ali moramo imati u vidu da sve značajne stvari počinju od malih stvari. U ovom trenutku BiH je tržište koje kompanije iz Dubaija još nisu istražile, ali ovo je prvi korak ka tome. Također, BiH mora poraditi na uvjetima poslovanja, kao i na infrastrukturi i na izvoznoj politici. Jer, izvoz vaših proizvoda u Dubai daje vam pristup ogromnom tržištu naše regije, a ne samo tržištu Dubaija.

Kako onda ocjenjujete potencijale BiH?  

– Teško je dati ocjenu, jer nam je ovo prva posjeta. Naše kompanije veoma su zainteresirane i mislim da vaša država mnogo obećava. Mislim da sada moramo malo detaljnije razmotriti mogućnosti poslovanja u BiH, kako bismo iskoristili ovu priliku. Sve što smo vidjeli ohrabruje naše privrednike da posluju ovdje. Sljedeći put kada dođemo, imat ćemo mnogo veću delegaciju.

Sarajevo je predivan grad, razmišljam da investiram

Šta mislite o Sarajevo Business Forumu i o glavnom gradu BiH? 

– Prvi put mi je da sam došao na SBF, ali mi nije prvi put da posjetim Sarajevo. Bio sam u Sarajevu prije 29 godina i moram reći da je Sarajevo predivan grad i da je BiH predivna država. Sa sigurnošću mogu reći da ću doći opet privatno i poslovno. I da ću preporučiti svim svojim poznanicima da posjete BiH. SBF je idealna prilika da upoznamo vašu državu, kao i cijelu vašu regiju. Mislim da ću razmisliti da i sam investiram u Sarajevu, ali nisam razmišljao o tome da živim ovdje.

Izvor: avazKomentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button