Tuzlanski kanton

Pripreme pri kraju: Naredne sedmice eksterna matura u osnovnim školama TK

Pripreme za provedbu eksterne mature u osnovnim školama Tuzlanskog kantona uveliko su u toku. Sve treba biti završeno do 5. maja, a sama provedba ove mature bit će 10. maja. Prethodno je završena obuka nastavnog kadra, takozvanih testatora. To su profesori iz srednjih škola.

”Nemamo uopće nikakve najave da neće nešto biti uredu. Za ovu maturu pokušavamo obezbijediti tehničke uslove za snimanje mature u svim osnovnih školama. Vjerujemo da ćemo do 5. maja završiti sve pripreme”, kaže Izet Numanović, stručni saradnik za obrazovanje Pedagoškog zavoda TK, piše RTVSlon.

Krajem marta za učenike završnih razreda osnovnih škola organizovana je probna matura. Rezultati su očekivani, kažu u Pedagoškom zavodu TK. Najviše znanja učenici su pokazali iz historije, a najmanje iz fizike.

”Osciliraju uspjesi od škole do škole, i ovdje ćemo kazati da škola koja je postigla najniži uspjeh je 32,05 posto urađene mature na nivou tačnosti, a najuspješnija škola je 71,84 odsto, što je dobar rezultat. Najniži prosjek po predmetima ostvarili su učenici iz oblasti fizike, a najviši prosjek je ostvaren iz oblasti historije. Negdje iz fizike 40,25 odsto, a iz oblasti historije 74,65 posto”, kaže Numanović.

Kroz ove rezultate vide se ujedno i rezultati nastavnog kadra koji radi s učenicima. To je način da se vidi kako plan i program funkcionira u osnovnim školama ovog kantona.

”Ukoliko neko postigne ili dobar ili loš rezultat… svaki nastavnik čiji učenik postigne dobar rezultat nekako se osjeća punijim i ostvarenijim u svom poslu. S druge strane, nastavnici čiji učenici ostvare lošiji rezultat, vjerovatno postoji određeni stepen odgovornosti”, naglašava Numanović.

Bosanski/hrvatski/srpski jezik i književnost, engleski, odnosno njemački jezik, matematika, fizika, informatika, biologija, hemija, geografija, građansko obrazovanje, muzička kultura, likovna kultura, tehnička kultura i tjelesni i zdravstveni odgoj, oblasti su koje će biti zastupljene na testu. Za svaku oblast izdvojeno je po pet pitanja. Eksterna matura u funkciji je pripreme za srednju školu, tačnije profesionalne orjentacije, ističu u Pedagoškom zavodu. Pristupanje Eksternoj maturi za sve učenike završnih razreda osnovnih škola je obavezno. Rezultati testiranja trebali bi biti poznati do večernjih sati istog dana.Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button