Zanimljivosti i zabava

Ovo je prirodni lijek za mamurluk, koji funkcioniše

U danima praznika i veselja mnogi od nas dopustiće sebi po koju čašicu više. Ako i vi imate takav plan onda obavezno pročitajte šta je to što vam može pomoći ako se ujutru poslije slavlja probudite sa mamurlukom i glavoboljom.

1) PIĆE KOJE POMAŽE

 

VODA

Alkohol je diuretik što znači da odvodi vodu iz tijela, a to može dovesti do dehidratacije. Voda je najbolji izbor jer će nadomjestiti nedostatak tečnosti što će spriječiti glavobolju.

 

ČAJ OD ĐUMBIRA ILI NANA

Istraživanja pokazuju da čaj od đumbira smanjuje osjećaj mučnine. Čaj od nane je blag, pa ga mogu piti i trudnice, a ima isti efekat.

 

SOK OD KISELIH KRASTAVACA

Kisela tečnost sadrži sirće, so i vodu, koji može pomoći da utolite žeđ i napunite se elektrolitima i natrijumom do potrebnog nivoa. Soka možete piti i prije polaska u grad, odnosno prije nego što počnete da pijete ili podijeliti u dva dijela. Većio dio popijte prije ispijanja alkohola drugi nakon.

2) HRANA KOJA POMAŽE:

 

BANANA, KIVI I ŠPINAT

Ovo voće i povrće bogato je kalijumom, važnim elektrolitom koji se nestaje kao posljedica diuretičkog efekta alkohola. Ako vam se ne jede salata nakon pijane noći, stavite sve u blender, dodajte jogurt i napravite šejk koji će vam pomoći.
JAJA
Jaja su puna amino kiselina kao što su cistein i taurin. Turin pomaže rad jetre i sprečava oboljenja ovog važnog organa. Cistein smanjuje dejstvo acetaldehida, hemikalije koja je odgovorna za glavobolju.

 

KOKOŠIJA SUPA
Kokošija supa nadomjestiće nedostatak natrijuma i vode u organizmu kao posljedice dehidratacije nastale usljed pijanstva.  Piletina i povrće takođe sadrže cistein, pa značajno olakšavaju rad jetre.

 

OVSENA KAŠA

Topla činija ovsene kaše ima dosta esencijalnih nutrijenata kao što su vitamin B , kalcijum, magnezijum i gvožđe. Ovas može da vam pomogne da neutrailšete kiseline u organizmu i podiže nivo šećera u krvi , dajući vam instant osjećaj energije .

3) HRANA I PIĆE KOJE TREBA DA IZBJEGAVATE:
MASNA HRANA
Uprkos popularnim uvjerenjima, masna hrana nije lijek za mamurluk. Obilan obrok, masne hrane je bolji izbor kao prevencija protiv mamurluka. Masna hrana može biti preteška za stomak poslije alkohola i može ga učiniti još osjetljivijim, a i teže je svariti je, pa je bolje da ga izbjegavate.
KAFA
Osjećate se kao da nemate dovoljno energije, kao da vam glaava pada….zvuči kao idealno vrijeme za kafu! Zapravo nije! Kao i alkohol i kafa je diuretic, pa će učiniti da tijelo još više dehidrira. Možda je bolje da kafu zamijenite čajem ili još bolje vodom.
SOK OD NARANDŽE
Čaša ovog soka dnevno tokom nedjelje vam može pomoći da  izgledate svježe, ali kiseli citrusi poput pomorandže ili limuna nakon pijanstva mogu iziritirati ionako već iziritiran stomak.Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button