Svijet

VENECUELA UVELA VIKEND OD 3 DANA: Maduro proglasio petak neradnim danom
Zbog jake suše koja je svela akumulacije hidroelektrana na ekstremno niske nivoe, vlada je odlučila da radi štednje struje skrati efektivnu radnu nedjelju uvođenjem vikenda od tri dana.

Petak će biti neradni dan za zaposlene u Venecueli u naredna dva mjeseca u okviru hitnog plana štednje električne energije, izjavio je predsjednik te zemlje Nikolas Maduro, izvještava agencija France-Presse.

Venecuela ima najveće sigurne rezerve nafte na svijetu, ali je njena privreda u haosu, sa galopirajućom inflacijom, nestašicama osnovnih proizvoda kao što su sapun i toalet papir i stalnim isključenjima struje.

Zbog jake suše koja je svela akumulacije hidroelektrana na ekstremno niske nivoe, vlada je odlučila da radi štednje struje skrati efektivnu radnu nedjelju uvođenjem vikenda od tri dana, počev od ovog petka pa do 6. juna, navodi francuska agencija.

Ovu odluku je objavio predsjednik Maduro u obraćanju na državnoj televiziji. On je rekao da je zemlja u teškoj situaciji zbog niskog vodostaja akumulacija u 18 venecuelanskih hidroelektrana.

Kao primjer je naveo branu Guri u jugoistočnoj državi Bolivija, koja zemlju snabdjeva sa 70 odsto električne energije. Maduro je rekao da je vodostaj u Guri samo tri centimetra iznad nivoa koji se smatra kritičnim.

Predsjednik Venecuele je takođr naložio industrijskim preduzećima u državnom vlasništvu da smanje potrošnju struje za 20 odsto, baš kao što je i vladi naredio da učini to isto.

Izvor: avazMožda će Vas zanimati i:

Back to top button