Svijet

PROCURILI DOKUMENTI: Otkriveno kako najmoćniji političari i bogataši peru novac
Veliko curenje 11,5 miliona dokumenata iz jedne panamske advokatske firme otkriva kako svjetski bogataši, uključujući ruskog predsjednika Vladimira Putina, skrivaju svoj novac, objavio je u nedjelju njemački list Sueddeutsche Zeitung, prenosi novinska agencija Patria.

Dokumenti, nazvani “Panama papers”, su u posjedu njemačkih novina Süddeutsche Zeitung, a one su ih podijelile s Međunarodnim udruženjem istraživačkih novinara (ICIJ) pa su tako u posjedu dokumenata i BBC, The Guardian i još 107 medijskih organizacija u 78 zemalja.

Advokatska firma Mossack Fonseca, jedna od najzatvorenijih offshore advokatskih firmi u svijetu, otkriva da je desetljećima nekažnjeno pomagala klijentima da peru novac i izbjegavaju poreze.

Gerard Ryle, direktor ICJI-a, pojašnjava da dokumenti pokrivaju dnevna poslovanja kompanije u zadnjih 40 godina.

“Dokumenti će vjerovatno biti najveći udarac offshore poslovanju u povijesti”, tvrdi Ryle.

“Panama Papers sastoje se od 2,6 terabita podataka, 11,5 miliona dokumenata i 214.000 fiktivnih tvrtki: riječ je o najvećem curenju podataka s kojim su se novinari ikad susreli”, ističe list.

Dokumenti dokazuju povezanost sadašnjih i bivših svjetskih čelnika, uključujući dugogodišnjeg egipatskog predsjednika Hosnija Mubaraka i sirijskog predsjednika Bašara al-Asada, s nezakonitim finansijskim transakcijama.

Također, otkrivaju i kako je ruska banka povezana s Putinom, koja je pod sankcijama EU i SAD-a zbog ruske invazije Krima, oprala milijarde dolara, javlja BBC.

Novac ruske banke bio je preusmjeren kroz offshore tvrtke, od kojih su dvije bile u vlasništvu jednog od Putinovih najbližih prijatelja, čelista Sergeja Roldugina. Roldugin je osobno ostvario profit u iznosu od više stotina miliona dolara pranjem novca.

Dokumenti također pokazuju kao je islandski premijer Sigmundur Gunnlaugsson skrivao milione dolara u bankama koje je vlada morala spašavati. Ista vlada kojoj je on bio na čelu, a svoje investicije je skrivao od javnosti kada je 2007. ušao u parlament.

Iz Mossack Fonseca tvrde da su uvijek poštivali međunarodne protokole kako bi osigurali da ih se ne koristi za pranje novca, finansiranje terorizma i slične namjene te da žale ako su ih neki korisnici uspjeli zloupotrijebiti unatoč silnom trudu koji su uložili kako bi to spriječili, piše Index.

ICIJ je na svojim stranicama objavio imena svih moćnika upletenih u veliki skandal, a možete ih pogledati OVDJE.

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button