Zanimljivosti i zabava

Zašto se psi valjaju po travi?Ukoliko ste vlasnik psa, sigurno ste primijetili da on obožava da se valja u travi i zapitali ste se zašto je to tako. Većina stručnjaka vjeruje da postoji nekoliko mogućih razloga zbog kojih psi to rade. Saznajte i vi…

Naslijeđe od vukova

Prema jednoj teoriji koja objašnjava valjanje u travi, takvo ponašanje je naslijeđeno od daljih rođaka pasa – vukova. Kada vuk naiđe na novi miris, on prvo onjuši, a zatim se uvalja kako bi miris ostao na njegovom tijelu, naročito oko lica i vrata. Kada se vrati u čopor ,ostali članovi ga pozdravljaju i temeljno istražuju miris.

Uklanjanje neželjenih mirisa

Odmah nakon što ste okupali psa, on se uvaljao u travu ili prljavštinu. Da li vam ovo zvuči poznato? Samo zato što mi mislimo da nešto lijepo miriše ne znači da će se taj miris dopasti i psu. Svaki pas je drugačiji i zato teba istražiti različite šampone dok ne pronađete miris koji se dopada i vama i psu.

Ublažavanje svraba

Potreba vašeg psa za valjanjem u travi može biti pokazatelj zdravstvenog problema koji izaziva svrab. Ovo mogu uzrokovati kožne alergije, ujedi buva ili krpelja. U tom slučaju, potražite pomoć veterinara.

Opsesivno ponašanje

Konstantna potreba za valjanjem u travi može biti simptom opsesivno-kompulzivnog poremećaja. Pažljivo posmatrajte kako biste uočili koje stvari i mirisi uzbuđuju nos vašeg psa. Kada vidite da će se u to uvaljati, pozovite ga da dođe, a zatim zaokupite njegovu pažnju zabavnom igrom.

Da li valjanje po travi može biti opasno?

Ono što se nalazi u travi može biti opasno. Buve i krpelji, koji mogu biti nosioci bolesti, često se cijele godine kriju u travi i šumovitim predjelima. Takođe, iz trave, prašine i prljavštine vrebaju bakterije, virusi i paraziti. Budite sigurni da je pas vaš pas zaštićen od buva i drugih parazita, kao i da je redovno vakcinisan. Ako osjetite da nešto nije u redu, ne odlažite, odvedite psa kod veterinara.Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button