Vijesti

Temperature u julu ove godine oborile rekord iz 2016. godine










Evropski program klimatskih promjena, koji analizira podatke o temperaturama širom planete, saopćio je da je ovogodišnji juli bio za 0,56 stepeni celzija topliji od globalne prosječne temperature izmjerene između 1981. i 2010. godine.

S druge strane, protekli mjesec bio je topliji i od jula 2016. godine kada je svijet bio u jeku jednog od najjačih takozvanih El Nino događaja koji su zabilježeni. Inače, El Nino događaje karakteriše zagrijavanje okeanskih voda koje ima izražen efekat na povećanje prosječne temperature Zemlje.

Možda će Vas zanimati i:

Iako su u prvom dijelu 2019. godine bili slabi El Nino događaji, ekstremne julske temperature povećale su temperaturu okeana.

“Dok je juli inače najtopliji mjesec u godini širom svijeta, sudeći prema našim podacima, ovogodišnji juli bio je najtopliji mjesec od početka mjerenja temperatura. Uz stalne emisije stakleničkih plinova i porast globalne temperature, u budućnosti ćemo imati još obaranja rekorda”, kazao je Jean-Noel Thepaut, šef Evropskog program klimatskih promjena.

Prema ovom programu, 2015. i 2018. bile su najtoplije godine do sada, dok su u aprilu i maju ove godine izmjerene najviše temperature, zajedno uz juli koji je oborio sve rekorde.

Prema najavama meteorologa, moguće je kako će 2019. godina oboriti i rekord najtoplije godine.

Međuvladina radna skupina UN-a za klimatske promjene prošle godine upozorila je kako imamo vremena do 2030. godine da izbjegavamo katastrofalne nivoe globalnog zagrijavanja te je pozvala vlade da ispune svoje obaveze u okviru značajnog Pariskog sporazuma iz 2015. godine.

Gotovo 200 zemalja i Evropska unija obavezali su se da će u okviru Pariskog sporazuma držati globalnu temperaturu ispod dva stepena celzija.

Podaci za juli s rekordnim temperaturama dolaze nakon što su intenzivni toplotni valovi pogodili brojne gradove širom svijeta.

Izvor: Klix.ba


Možda će Vas zanimati i:

Back to top button