Sport

Prosinečki će Zmajeve birati “naslijepo”: Novi klubovi, povrede, male minutaže…










Naime, veliki broj reprezentativaca je promijenio klub tokom ljetnog prijelaznog roka, većina ih je van sastava ili su rezervisti, a uz to su pojedini povrijeđeni pa će Prosinečki biti na pravim mukama prilikom sastavljanja spiska igrača za naredne susrete.

No, krenimo redom. Prvi golman reprezentacije Ibrahim Šehić je bez utakmice još od junskih mečeva reprezentacije, a tokom ljeta se špekulisalo da će napustiti Erzurumspor. U međuvremenu, njegove zamjene Kenan Pirić i Vladan Kovačević su standardni u Mariboru, odnosno Sarajevu, dok je i potencijalni povratnik Asmir Begović također u drugom planu u Bournemouthu.

Možda će Vas zanimati i:

Zukanović i Sarić u Saudijskoj Arabiji

Izuzetno je loša situacija s defanzivcima budući da su tokom ljeta i početkom nove sezone standardni samo Toni Šunjić u dresu moskovskog Dinama i Eldar Ćivić u svom novom klubu Ferencvarošu. U proteklom prelaznom roku klub su promijenili i Ervin Zukanović koji je otišao u Al Ahli te Darko Todorović koji se preselio u Holstein Kiel. Za razliku od Zukanovića koji još uvijek nema minutažu, Todorović je dobijao šansu za igru u prvim utakmicama za svoj novi klub.

Ermin Bičakčić nije u potpunosti standardan u svom Hoffenheimu, a upitna je situacija i sa Seadom Kolašincem koji se više nije odazivao na pozive Prosinečkog nego što jeste. Arsenalov igrač je imao i problema u Londonu van terena, u klubu je trenutno rezervista, tako da je daleko od one prave forme. Ako svemu tome dodamo i da je Samir Memišević iz Groningena povrijeđen jasno je kako će selektor imati izuzetno težak zadatak prilikom izbora defanzivaca.

Rade Krunić je potpisao za veliki Milan (Foto: AS Milan)
Rade Krunić je potpisao za veliki Milan (Foto: AS Milan)
Nešto bolja situacije je s veznjacima budući da imamo tri reprezentativca koja su u posljednje vrijeme standardna. To su Miralem Pjanić u Juventusu, Gojko Cimirot u Standardu i Stjepan Lončar u Rijeci. Amer Gojak je trenutno između prvog tima i klupe Dinama, a iako je posljednji meč napustio zbog povrede, bit će na raspolaganju Prosinečkom za naredne dvije utakmice.

S druge strane, Mario Vrančić je rezerva u Norwichu, dok Deni Milošević još nije upisao minutažu u drugoj polovini 2019. godine. Četiri veznjaka su ovog ljeta promijenila klub. Muhamed Bešić je prešao u Sheffield United, Elvis Sarić u Al Ahli zajedno sa Zukanovićem, Rade Krunić u Milan te Haris Duljević u Nimes. Duljević je već dobijao šansu za igru, Krunić i Bešić su rezervisti, dok Sarić još nije dobio priliku, baš kao i potencijalni reprezentativac Sanjin Prcić u Levanteu.

Nova imena na spisku od veznjaka možda bi mogli biti Izet Hajrović i Mato Jajalo. Hajrović je standardan i ove sezone u Dinamu, dok se i Jajalo u svom novom klubu Udineseu nametnuo tokom pripremnog perioda.

Džeko produžio ugovor

Kao i uvijek, najbolja je situacija s napadom kojeg predvodi Edin Džeko. Nedavno je postigao pogodak Realu na prijateljskoj utakmici, potpisao je i novi ugovor s Romom tako da će kapiten reprezentacije BiH raspoložen i u formi stići na okupljanje. Slična situacija je i s Edinom Višćom u Basaksehiru pa će njih dvojica i dalje činiti napadački potencijal naše reprezentacije.

Međutim, ostatak ofanzivaca je bez minutaže. Goran Zakarić je na izlaznim vratima Partizana, Smail Prevljak je povrijeđen, dok se Riad Bajić vratio u Konyaspor te ga tek čekaju prava iskušenja.

Muhamed Bešić prešao u Sheffield United (Foto: Sheffield United FC)
Muhamed Bešić prešao u Sheffield United (Foto: Sheffield United FC)

Hoće li Prosinečki u međuvremenu posegnuti za nekim novim imenima ostaje nam da vidimo nakon današnjeg čitanja spiska, ali sasvim sigurno je da će morati dosta rizikovati s odabirom zbog svih navedenih problema.

Pozitivna stvar za selektora je činjenica da će Zmajevi prvo snage odmjeriti sa slabašnim Lihtenštajnom 5. septembra u Zenici, što će biti odlično “zagrijavanje” uoči važnog gostovanja Armeniji tri dana kasnije.

Izvor: Klix.ba


Možda će Vas zanimati i:

Back to top button