Zanimljivosti i zabava

Jeziv običaj u Indiji: Djevojčice vrište dok ih roditelji tjeraju u prisilan brak

Jedno masovno vjenčanje u Indiji na kojem sudjeluju maloljetnice snimljeno je kamerom, javlja Daily Mail.

Na kratkoj snimci čuju se djevojčice, koje bi mogle imati oko deset godina, kako plaču jer su prisiljene ući u dogovoreni brak. Video s gnjusnim običajem snimljen je u gradu Rajasthan u sjevernoj Indiji.

U samo dva dana oko praznika Akshaya Tritiya, praznika za koji se vjeruje da pogoduje udaji, sklopljeno je šest prisilnih brakova, vidljivo je iz dvije postojeće snimke.

Jedna djevojčica ima ne više od pet godina. Na snimci se vidi kako ona, obučena u tradicionalnu hinduističku vjenčanicu, hoda oko vatre da bi je dočekao njen mladoženja, 11-godišnji dječak.

Usprkos njenom plaču, stariji muškarac je sedam puta vodi oko vatre da hinduistički običaj bude dovršen.

https://www.youtube.com/watch?v=FmEUcwvHSLE

Identitet osoba koje djecu prisiljavaju na vjenčanja istražuje policija koja je već registrovala nekoliko ovakvih slučajeva.

“Uspjeli smo spriječiti nekoliko dječjih brakova u posljednje vrijeme, ali većina sa sela preferira tajna mjesta koja su udaljena od sela pa ih je teško naći. Većina ni ne prijavi ovakve slučajeve zbog straha od pritiska okoline”, rekle su lokalne vlasti.

“Policija treba reagovati odmah, pogotovo što video pokazuje da je u sve upleten svećenik. Zakonska akcija ne bi se trebala odnositi samo na porodicu, već na sve upletene: dekoratere, katering, uzvanike i rodbinu”, rekao je Kriti Bharti, aktivist za ljudska prava.

 

 

Izvor: index.hr

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button