BiHU fokusuVijesti

Krišto pričala Nelsonu o Izbornom zakonu, Zvizdić o NATO-u, a Radmanović o toleranciji













Tokom razgovora, predsjedavajuća Zastupničkog doma Borjana Krišto, te njeni zamjenici Denis Zvizdić i Nebojša Radmanović upoznali su gosta sa aktuelnim političkim trenutkom Bosne i Hercegovine i procesom uspostave vlasti.

Zahvalivši se ambasadoru Nelsonu na pomoći koju SAD u kontinuitetu pružaju našoj zemlji, predsjedavajuća Krišto istaknula je da u BiH ima još mnogo pitanja oko kojih je neohodno razgovarati i tražiti rješenja, a koja imaju utjecaj na normalno funkcioniranje vlasti.

Krišto je posebno pomenula probleme u izbornom zakonodavstvu i odluke Centralne izborne komisije koje su, kako je ocijenila, nanijele štetu i konstitutivnim narodima i BiH u cjelini. Predsjedavajuća Doma ipak je izrazila umjereni optimizam da bi u skorom roku moglo doći do popune parlamentarnih komisija i uspostave Vijeća ministara BiH, nakon čega bi bio otvoren proces normalnog funkcioniranja i rada nove vlasti na sveobuhvatnim reformama.

Istaknuvši da je najvažniji zadatak Bosne i Hercegovine očuvanje mira, stabilnosti, suvereniteta i teritorijalnog integriteta, zamjenik predsjedavajuće Zastupničkog doma Denis Zvizdić danas je naglasio da su pred našom zemljom ključni zadaci vezani za približavanje Evropskoj uniji (EU) i aktiviranje MAP-a kao koraka ka članstvu u NATO-u.

Zvizdić je dodao da je u narednom periodu bitno raditi na boljoj regionalnoj saradnji i jačanju povjerenja u odnosima sa susjedima, a kao snažan iskorak u tom smjeru potencirao je definitivno rješavanje pitanja granica sa Hrvatskom i Srbijom. Kao unutrašnje prioritete on je istaknuo ekonomski razvoj i dodao da ključni procesi idu u dobrom smjeru, ali da treba dalje raditi na uklanjanju limita zbog aktuelnog stanja transportne, energetske i digitalne infrastrukture. Također, kao veoma krupan zadatak Zvizdić je markirao borbu protiv kriminala, svih oblika ekstremizma i korupcije.

Po riječima Nebojše Radmanovića, vrlo je bitno raditi na otklanjanju problema koji su posljedica manjka demokratije, a prije svega razumijevanja i prihvatanja prava drugih da na određene stvari i procese gledaju drugačije. Takve tolerancije, ali i strpljenja u traženju općeprihvatljivih rješenja, dodao je on, nedostaje i to predstavlja problem i u formiranju vlasti. U tom svijetlu, Radmanović ja pozvao SAD da i u BiH i u Briselu pomognu u strpljivom traženju rješenja, kao i procesima koji vode ka članstvu naše zemlje u EU.

Ambasador Nelson danas je izrazio nadu da će brži proces uspostave organa vlasti doprinijeti i snažnijem fokusiranju izabranih zvaničnika na brojne ekonomske probleme i reforme, a da će politička pitanja ostati u drugom planu. On je dodao da su SAD spremne da pomognu svaki razgovor o reformama, a da pitanje MAP-a predstavlja tehničko pitanje koje će biti riješeno kroz aktivan demokratski dijalog.

Ambasador Nelson također je istaknuo potrebu da se predstojeći Godišnji sastanak i ekonomski forum EBRD-a, koji je planiran za maj ove godine u Sarajevu, iskoristi kako bi se iz BiH svjetskim investitorima i privrednicima poslale pozitivne poruke i signali koji će im privući pažnju na bosanskohercegovačko tržište i njegove potencijale.

Klix.ba


Možda će Vas zanimati i:

Back to top button