BiH

Od 1. septembra mliječni proizvodi skuplji i za 10 posto: Zbog suše nezapamćene nestašice sirovina!










Štete zbog suše na poljoprivrednim kulturama u Federaciji su 50 posto, a vrućine su izazvale šok kod stoke zbog čega je smanjena i proizvodnja mlijeka i do 50 posto, upravo zbg nedostatka sirovina od 1. septembra očekuje nas u trgovinama šok, piše Patria.

Iako su potrošači već osjetili poskupljenje mliječnih proizvoda, novo slijedi od 1. septembra.

Ono što su u svojim obavještenjima trgovačkim lancima uputili proizvođači stoji da da će neki proizvodi biti skuplji i do 10 posto.

–  Zbog nezapamćene nestašice sirovina jedostavno prinuđeni smo povisiti cijene – kazali su nam iz jedne mliječne tvornice u BiH.

Nedžad Bićo, predsjednik Udruženja poljoprivrednika u Federaciji BiH ranije je upozorio na ovakav ishod te je poručio da neće biti dovoljno hrane za ishranu stoke, a najugroženiji je kukuruz, silažni kukuruz, voće i povrtlarske kulture koje se rade na otvorenom.

-Stanje je skoro katastrofalno, jer šteta još nije stopostotna. Otprilike oko pedesetak posto ako se uzme kompletno područje Federacije Bosne i Hercegovine, mada ima područja gdje je šteta i 70-80 posto.

Kompletna poljoprivredna proizvodnja je značajno ugrožena. Prema informacijama sa terena ugroženi su svi, ali je ipak najgore stanje u Unsko-sanskom i Tuzlanskom Kantonu, te Posavini. To su područja gdje se najviše siju te kulture, kukuruz, silažni kukuruz i određene vrste žita – rekao je Bićo.



Možda će Vas zanimati i:

Back to top button