Arhiva

VIDEO: Čovjek koji je zaustavio pustinju

Jakuba Savadago je inovativni farmer iz Afrike koji je putovao kroz pustinju posljednjih 30 godina koristeći stare tehnike pošumljavanja. Njegov alat su bili lopata i nada da može nešto da poboljša, a rezultati njegovog rada govore sami za sebe.

Osamdesetih godina strašna suša je pogodila regiju Sahel u Africi, uništavajući sve što je zeleno i pretvarajući ovo zemljište u pustinju. Kako bi preživeli, mnogi ljudi su morali da napuste ove predele.

pustinja 2Jakuba ne zna ni da čita ni da piše, a kamoli da koristi tehnološka dostignuća, ali je znao da koristi drevne afričke poljoprivredne tehnike koje se zovu “zai”. On je išao pustinjom i sadio sjeme u male rupe koje je punio đubrivom. Rupe bi se zatim napunile vodom tokom kišnog perioda, a na taj način su mogle duže vreme da zadržavaju vlagu i hranljive materije tokom suše.

Jakubin eksperiment je bio uspješan i postao je poznat širom sveta, pa je čak i snimljan dokumentarac o njegovom životu. On je svojim napornim radom uspio da poboljša kvalitet zemljišta, a uspio je i da “podigne” nova stabla.

Svi njegovi postupci tokom projekta “ozelenjavanja pustinje” zabeleženi su i uvršćeni u programe obnove lokalnih šuma. “Zai” je sada postao ključan u ovoj regiji.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button