Zanimljivosti i zabava

Moguće je maštu pretvoriti u stvarnost: Kako otići na putovanje iz snova
Planirate li putovati, uporedite cijene prijevoza različitim sredstvima (automobil, autobus, voz, avion). Prije polaska informišite se o cijenama i dostupnim popustima.

“Nikad nije kasno”, osnovni je moto kada su putovanja u pitanju. Mnogi o avanturi iz snova godinama maštaju, ali uvijek ispadne nešto važnije, ili jednostavno tokom godine ne mogu uštedjeti novac.

Možda će Vas zanimati i:

Ne postoji univerzalni model uštede za godišnji odmor koji bi bio prikladan za svakoga. Svako od nas, kažu finansijski stručnjaci u Udruženju za odgovorno upravljanje ličnim finansijama “U plusu”, mora pronaći model.

Međutim, postoje preporuke koje, ukoliko ih se počnete pridržavati, mogu pomoći da snove pretvorite u stvarnost.

1. Kako biste otišli na putovanje, najbolje je godinu ranije početi štedjeti. Iako su mnogi skeptični, pravilnom mjesečnom raspodjelom novca, vrlo brzo ćete sakupiti određenu sumu.

2. Planirate li putovati uporedite cijene prijevoza različitim sredstvima (automobil, autobus, voz, avion).

3. Prije polaska informišite se o cijenama i dostupnim popustima. Imajte na umu da su hosteli znatno povoljnija opcija od hotela.

4. Ljetujte u maju, junu ili septembru, kada su cijene znatno niže od onih koje vladaju u julu i augustu.

5. Ako želite na odmor u stranu zemlju, obratite pažnju na razmjenu novca, odnosno konvertiranje novčanica u domaću valutu zemlje u koju putujete. Dobro proučite sve tečajeve i izaberite onaj koji vam odgovara.

6. Pripazite na kupovinu kreditnim karticama u inostranstvu jer ćete možda morati platiti i određenu naknadu, što predstavlja dodatni trošak.

7. I na kraju, ali ništa manje važno, dok ste na putovanju, potrošite onoliko koliko ste uštedjeli.

Izvor: faktorKomentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button